Kad ste posljednji put zamijenili ovaj omiljeni alat u kuhinji? Znanstvenici upozoravaju na skrivene opasnosti

Bez obzira na to koju dasku za pripremanje hrane koristite, trebalo bi obratiti pozornost na njeno stanje.

Martina Čizmić | 04.06.2023. / 10:28

Kuhanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Gotovo da nema kuhinje u svijetu u kojoj svoje mjesto nije pronašla barem jedna daska za rezanje. Uz to što čuvaju radne površine od oštećenja, daske za rezanje zgodan su alat u pripremi hrane. No, jesu li i baš najzdraviji alat za pripremu hrane?

Kuhanje, ilustracija Je li kuhanje na plin zapravo štetno za naše zdravlje?

Mala studija objavljen u časopisu ACS Environmental Science & Technology sugerira da bi plastične i drvene daske za rezanje, koje su često izbor zbog izdržljivosti i lakog održavanja, zapravo zanemaren izvor mikrometarskih čestica. Istraživači upozoravaju da bi sjeckanje mrkve na drvenim i plastičnim daskama moglo proizvesti desetke milijuna mikročestica godišnje. Međutim, ima i dobra vijest. Testiranja koja su proveli na miševima, pokazali su da te mikročestice nisu utjecale na duljinu života miševa.

 

Znanstvenici upozoravaju kako neki materijali za plastične daske, uključujući polipropilen i polietilen, mogu uzrokovati stvaranje čestica plastike nano i mikro veličine kada se režu noževima. Stoga su znanstvenik Syeed Md Iskander i kolege željeli istražiti mikročestice koje bi se oslobodile prilikom sjeckanja povrća na plastičnim i drvenim daskama, kao i svaku potencijalnu toksičnost tih sićušnih materijala.

Kuhanje, ilustracija Što troši manje energije za grijanje vode - kuhalo, štednjak ili mikrovalna?

Istraživači su prikupili i izmjerili čestice mikro veličine koje su otpuštene s dasaka za rezanje koje su više puta bile udarene nožem. U svojim su testovima usporedili su sjeckanje pet osoba i sjeckanje jedne osobe na različitim materijalima sa i bez mrkve.

 

Na temelju rezultata, tim je izračunao da priprema hrane može proizvesti 14 do 71 milijun čestica polietilenske mikroplastike i 79 milijuna čestica polipropilenske mikroplastike iz njihovih odgovarajućih ploča svake godine. Rezultati variraju ovisno o stilu sjeckanja, materijalu daske, sili koja je potrebna za rezanje hrane, načinu na koji je hrana nasjeckana, ali i tome koliko se često daska koristi za rezanje. 

Teflonska tava, ilustracija Stručnjaci ukazuju na veliki problem s posuđem koje mnogi imaju u kuhinjama: "To nas snažno upozorava da moramo biti pažljivi"

Godišnje procjene nisu utvrđene za drvene daske, iako su istraživači izvijestili da su ti predmeti u različitim testovima stvarali 4 do 22 puta više mikročestica od plastičnih.

 

No iako se stvorilo mnogo mikročestica, istraživači su otkrili da polietilenska mikroplastika i mikročestice drveta koje se oslobađaju prilikom sjeckanja mrkve nisu značajno promijenile održivost mišjih stanica u laboratorijskim testovima. Problem je što je studija rađena na malom uzorku i nije u obzir uzimala taloženje mikroplastike u tijelu tijekom vremena.

Stoga znanstvenci ističu da, iako se plastične daske za rezanje lako čiste i djeluju dugotrajnije, trebalo bi razmisliti o alternativnim materijalima kako bi se smanjila potencijalna mikroplastična kontaminacija u hrani. Primjerice, daske od bambusa ili pak stakla (naravno kad je u pitanju samo sjeckanje, a ne i lupanje, recimo, mesa).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti