Ubijeno je više od 1500 životinja, mnoge uz nepotrebnu patnju: Pokrenuta istraga protiv Muskova Neuralinka

Zbog požurivanja s testovima zaposlenici nisu bili spremni na eksperimente, a mnogi su bili pod velikim stresom, što je na kraju dovelo do pogrešaka i smrti životinja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2022. / 15:29

Neuralink (Foto: AFP PHOTO / NEURALINK)

Neuralink je jedna od više Muskovih kompanija koja bi mogla imati revolucionaran utjecaj na čovječanstvo. Ugrađivanjem čipova u mozak ljudi, Musk i ekipa iz kompanije nadaju se kako bi mogli pomoći osobama s teškim oštećenjima kralježnice, poput tetraplegičara i kvadriplegičara da ponovno prohodaju. Njihov bi implantat, vjeruje Musk, mogao zakrpati zakazale ili nestale neurone u mozgu pa bi se, premošćivanjem signala između postojećih neurona, mogle prevladati fizičke tegobe.

Slika nije dostupna Muskov Neuralink u problemima: Optuženi su za 'invazivne i smrtonosne' pokuse na mozgovima majmuna

Ne treba niti napominjati koliko je tako nešto teško za izvesti i koliki su rizici postavljanja takvog čipa u ljudski mozak. Kako će to izgledati u praksi, mogli bi saznati već za pola godine, za kada je Musk najavio da bi mogli početi prvi testovi na ljudima, iako uvijek postoji mogućnost da se taj rok, kao i ranije, produži.

Dok se na prvo testiranje na ljudima još čeka, do sada su obavljena brojna testiranja na životinjama, no čini se kako se ekipa iz Neuralinka nije pridržavala etičkih standarda za takav tip testiranja, odnosno to bi trebali saznati nakon istrage koja je pokrenuta u SAD-u.

Istragu je pokrenulo američko ministarstvo poljoprivrede, a razloge su objavili na Reutersu, čiji su novinari dobili uvid u interne dokumente o načinu provođenja testiranja. Prema tim dokumentima, zaposlenici Neuralinka nisu bili zadovoljni požurivanjem s izvođenjem testova na životinjama jer su oni rezultirali s nepotrebnom patnjom i smrću.

Ubijeno je oko 1500 životinja - ovaca, svinja i majmuna. Treba naglasiti kako je Neuralink uspješno prošao sve inspekcije ministarstva tako da se testiranjem na životinjama, ako se posjeduje sve dozvole, ne krši zakon. No ono što je problematično su tvrdnje zaposlenika prema kojima je Elon Musk prema njima vršio pritisak i tražio od njih da ubrzaju razvoj tehnologije, što je rezultiralo neuspjelim eksperimentima i većim postotkom smrtnosti životinja.

Neuralink Elon Musk očekuje test Neuralinkova moždanog čipa na ljudima za 6 mjeseci

Prema medijskim izvještajima, Musk je zaposlenike “motivirao” govoreći im da zamisle da imaju bombu privezanu uz svoje glave, kako bi im objasnio koliko mu je hitan taj projekt, a prijetio je i gašenjem tvrtke u slučaju neuspjeha. Zbog takvog požurivanja zaposlenici nisu bili spremni za pokuse na životinjama te su bili pod velikim stresom, što je dovelo do pogrešaka pri eksperimentima, odnosno zbog velikog broja smrti životinja.

Izvor: Engadget


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti