Znanstvenici otkrivaju jednostavan trik za bolje ocjene na ispitima

Objavljene su brojne knjige i radovi o učinkovitosti učenja – o tome kada je najbolje učiti i kako učiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2019. / 08:59

Galerija

Svim učenicima i studentima na pameti bi uvijek trebala biti poslovica "bez muke, nema nauke", odnosno da dobre ocjene neće stići bez truda, rada i učenja te ne postoje neki trikovi zahvaljujući kojima bi, bez učenja, mogli steći potrebno znanje. No zato postoje načini na koji bi učenje moglo biti učinkovitije, a znanje i ocjene još bolji.

Što te ne ubije, ojača te "Što te ne ubije, ojača te ": Znanstvenici dokazali da je Nietzsche bio u pravu!

Objavljene su brojne knjige i radovi o učinkovitosti učenja – o tome kada je najbolje učiti i kako učiti, a nedavno istraživanje o povezanosti vježbanja i rezultata na ispitima pokazalo je iznenađujuće rezultate.

Profesori sa sveučilišta MIT tijekom jednog semestra dali su stotini studenata Fitbitove narukvice za praćenje aktivnosti koje su morali nositi tijekom semestra po danu i po noći. Istraživanje o povezanosti vježbanja i učinka na ispitima pokazalo je da ta veza – ne postoji, što je razočaralo profesore koji su krenuli s hipotezom kako postoji pozitivni učinak vježbanja na kognitivne performanse.

No umjesto toga, istraživanje je pokazalo nešto drugo te su znanstvenici otkrili povezanost između ocjena na testovima i spavanja. I prije je bilo poznato da postoji povezanost između količine spavanja i učenja, odnosno rezultata na testovima, no znanstvenici nisu znali da je povezanost tako velika. Naravno, spavanje nije ključan faktor, no dobiveni rezultati pokazuju da je spavanje "zaista, zaista važno".

Zanimljivo, količina sna noć prije ispita uopće nije presudna, već se pokazalo da je bitna količina spavanja u danima prije ispita, tijekom učenja i pripremanja ispita. Još jedna zanimljivost koju je otkrilo istraživanje jest da je jako važno vrijeme kada se ide spavati, nevezano za količinu spavanja. Kao kritično vrijeme pokazala su se dva sata ujutro – studenti koji su išli spavati nakon 2 ujutro ostvarivali su lošije rezultate na ispitima, usprkos tome što vremenski spavali jednako kao i studenti koji su ranije išli spavati.

Umjetna inteligencija, ilustracija Umjetna inteligencija "otkrila" lijek za samo 21 dan, a ljudima je za isto trebalo 8 godina

Rezultati dobiveni istraživanjem čine se odličnom podlogom za daljnja istraživanja koja bi nam mogla otkriti neke nove zanimljivosti vezane uz količinu i kvalitetu spavanja s učenjem i polaganjem ispita. Što se učenika i studenata tiče, znate što vam je raditi – naporno učite i dobro se naspavajte!

Izvor: Psyh
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti