"Što te ne ubije, ojača te ": Znanstvenici dokazali da je Nietzsche bio u pravu!

Nakon proučavanja deset godina karijere dvije grupe znanstvenika, jedno je istraživanje pokazalo da je Nietzsche zaista bio u pravu te da im je rani neuspjeh u karijeri pomogao da u budućnosti budu bolji i uspješniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2019. / 16:39

Što te ne ubije, ojača te (Foto: Getty images)

Jedna od čestih utjeha koje možemo čuti nakon nekakvih neuspjeha jest Nietzscheova izreka: "Što te ne ubije, ojača te". Također, neki od šefova velikih kompanija ponekad znaju naglasiti upravo važnost neuspjeha i iskustva koje su tako stekli i koje je, na određeni način, postavilo temelje za buduće uspjehe u njihovim karijerama.

Nedavno su znanstvenici istraživali utječe li zaista rani neuspjeh na budućnost i karijeru te su došlo do zaključka da je Nietzsche bio u pravu i da, što te ne ubije, zaista te ojača. Znanstvenici sa škole menadžmenta Nortwestern Universityja proučavali karijere znanstvenika koji su se između 1990. i 2005. prijavljivali za stipendiju Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIS – koji je dio Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi SAD) te su ih podijelili u dvije grupe – oni kojima je jako malo nedostajalo da dobiju stipendiju i oni koji su bili na rubu, ali su je ipak dobili.

Europska noć istraživača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Noć istraživača: Diljem Hrvatske djeca u prirodi učila o nastanku munja, potresima...

Proučavanjem radova koje su znanstvenici iz tih grupa objavili tijekom sljedećih deset godina, kao i kvalitetu tih radova (bazirana na broju citata), došlo se do spoznaje da puno bolje rezultate imaju osobe koje nisu uspjele dobiti stipendiju. Dok je broj radova koji su objavljeni sličan za obje grupe, ti se radovi razlikuju po kvaliteti, tj. broju citata. Kada gledamo tu kategoriju, uspješniji su upravo oni znanstvenici koji nisu uspjeli dobiti stipendiju te oni imaju 6,1 posto više šanse da objave radove s većim brojem citata u odnosu na osobe koje su ipak uspjele dobiti stipendiju kada su se prijavile na NIS.

Treba naglasiti kako ta uspješnija grupa znanstvenika nije dobila novac za provođenje istraživanja, dok su oni manje uspješni plaćeni za to, ali spomenimo i da je dio ljudi od onih koji nisu dobili stipendije odustao od daljnje karijere na tom polju i posvetili su se drugim stvarima.

Prilikom provođenja istraživanja, znanstvenici su pokušali pronaći i druge poveznice zbog kojih bi jedna grupa bila uspješnija od druge, no nisu mogli dokazati svoje hipoteze, tako da im se kao jedini zaključak navodi činjenica da su s ranim neuspjehom naučili svoju lekciju i u budućnosti uložili dodatan/maksimalan napor tijekom istraživanja i znanstvenih radova.

Marko Hanževački Hrvatski znanstvenici rasvijetlili misterij koji bi mogao pomoći u dizajniranju novih i boljih lijekova u medicini

Istraživanje je potvrdilo "vrijednost neuspjeha", a sve troje znanstvenika koju su radili na njemu počeli su slična istraživanja i na drugim poljima te preliminarni rezultati također pokazuju sličan efekt i potvrdu Nietzscheove izreke.

Izvor: Phys

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti