Učenici osnovne škole programiraju robote i osmišljavaju pametne učionice

Lete dronovima, programiraju robote, osmišljavaju pametne učionice i sve to rade u osnovnoj školi. Radi se o učenicima koji su imali prilike biti dio velikog projekta koji razvija STEM područje u školama. Prijavili su projekte, dobili opremu i pokazali što sve znaju.

Srna Bijuk | 09.11.2019. / 08:13

Galerija

Sara, Vito, Marta, Dora i Patrik u svojoj su osnovnoj školi sami osmislili i prošle godine pomogli stvoriti pametnu učionicu. U njoj glasovnim naredbama mogu upravljati uređajima: mogu upaliti televizor, namjestiti klimu, upaliti projektor. Prije više od dvije godine, ova učionica nije ni postojala.

Imali smo informatiku u staroj i maloj učionici u kojoj su uvjeti bili užasni, rekao je Patrik Kos (14) te dodao: Napravili smo učionicu tako da nekoliko sati može raditi bez struje. Napravili smo glasovno upravljanje, što nismo vidjeli niti u jednoj školi.

Ideju svoje pametne učionice prijavili su na projekt Generation NOW, dobili donacije i opremu, a zatim i pobijedili. Osim toga, počeli su raditi na još jednom projektu – pametnom dronu koji očitava vlagu u zraku, temperaturu i čestice.

Vjerojatno smo oko pet do šest mjeseci vježbali da bismo tamo na nekom polju uspjeli poletjeti, rekao je Vito.

Družili smo se i dolazili subotama i ostajali prekovremeno. To mi je bio najbolji dio projekta, rekla je Marta Pišković (14).

Raditi na ovakvim projektima i uz ovu opremu do sada je u Hrvatskoj imalo priliku oko 2000 učenika, uključujući i Osječanke Niku Lažić i Helenu Florijan. Zahvaljujući svom trudu, u samom su vrhu robotičke lige, a išle su i na svjetsko natjecanje u Kini.

Nije bilo nekakvo isticanje cura i dečki na robotici, da me netko ispituje zašto sam tu, već je od 10 ljudi bilo osam dječaka, a dvije cure. To se često događa, rekla je Nika (14).

Sve je krenulo u osnovnoj školi, a sada u tome vide svoju budućnost: Planiram se baviti ili razvojem softvera ili aplikacija, rekla je Helena.

Do sada su ovi učenici pokazali da su sposobni za velike stvari. Samo im treba pružiti mogućnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti