Tehnologija se uvukla u sve pore naših života. Od pametnih kućanskih uređaja do pametnih telefona od kojih se ne odvajamo ni u krevetu. No, problem je kad tehnologija u potpunosti preuzme naše živote pa zaboravimo vrijeme posvetiti ljudima oko nas.

Kako ne bismo postali stranci i zaboravili komunicirati s članovima obitelji koji žive s nama, ne bi bilo loše uvesti "digitalnu detoksikacijsku zonu". Radi se o sobi ili dijelu kuće odnosno stana, u kojem nije dopušteno korištenje digitalnih pametnih uređaja. U tom prostoru ne pregledavate društvene mreže, ne odgovarate na poruke niti igrate videoigre.

Slika nije dostupna Možete li izdržati cijeli dan bez pametnog telefona? Isprobajte uz “papirnati telefon”

Ideja je da se u tom prostoru posvetite jedni drugima i oblikujete zdrave digitalne navike. Naime, studija iz 2021. godine pokazala je kako digitalna detoksikacija pridonosi boljem spavanju, općem zadovoljstvu životom i smanjuje razinu anksioznosti i depresije.

Posebno bi od takvih digitalnih detoksikacijskih zona mogla profitirati djeca, koja često ne znaju povući crtu i odložiti svoj pametni telefon ili isključiti računalo.

Stoga, ako vaše dijete ili vi sami do dugo u noć igrate videoigre, pregledavate društvene mreže ili se pak dopisujete s drugima, pa vam je ujutro teško ustati i osjećate se umorno, isprobajte digitalnu detoksikaciju. Također, ako vas hvata panika kad god pametni telefon nije uz vas ili se ne možete fokusirati na razgovor s nekim bez listanja po telefonu, vrijeme je za pauzu.

Ovisnost o pametnom telefonu (Foto: Thinkstock) Dr. Burcar otkriva: Kako prepoznati i riješiti problem ovisnosti o tehnologiji

Kako se detoksicirati?

Prije svega, osvijestite koliko vremena provodite pred ekranima (pri tome mislimo na računalo, tablet, pametni telefon, ali i televizor) svakog dana. Ako vam je teško procijeniti, pogledajte u statistiku koju svaki pametni telefon vodi (uđite u Postavke i tamo pronađite opciju Digitalna dobrobit). Moglo bi vas iznenaditi ono što tamo pročitate.

Odredite na koliko ćete vremena prestati koristiti uređaje i kad će to biti te se držite tog pravila. Ako kažete da nećete koristiti telefon poslije 21h, onda zaista u 21h telefon stišajte i pospremite u ladicu ili ga odnesite u drugu sobu kako ne biste došli u napast.

Osmislite "kaznu". Ta "kazna" ne treba biti previše ozbiljna, a zapravo može biti i veoma dobra. Primjerice, za svako uzimanje telefona u ruku tijekom vremena detoksikacije, napravite 10 čučnjeva ili na papir napišite jednu lijepu stvar o drugoj osobi. Ne samo da ćete tako osvijestiti koliko ste "ovisni" o telefonu, već ćete i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje (fizičko i psihičko).

Slika nije dostupna 4 načina kako se isključiti i odmoriti od tehnologije

A što raditi u detoksikacijskoj zoni?

Ako živite sami, posvetite se sebi i svojim interesima. Čitajte, bavite se nekim hobijem, meditirajte ili se jednostavno malo odmorite.

Ako imate obitelj, osigurajte društvene igre, slagalice ili karte. Pronađite nešto za svakog člana obitelji, ali i aktivnosti koje svi mogu igrati zajedno. Društvene igre mogu biti zanimljiv način kako bolje upoznati druge članove obitelji, ali i kako naučiti pobjeđivati ili gubiti. Pobrinite se da u tom prostoru imate udobne prostirke, vreće za sjedenje, stol i stolice na kojima se može igrati ili jednostavno družiti.

Što god radili tijekom odmora od tehnologije, pobrinite se da to vrijeme bude zabavno. Možda će vam na počeku pogled bježati prema pametnom telefonu, no ubrzo ćete vidjeti da pametni uređaji nisu jedini način zabave. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju