Udar regulatornih tijela na internetskog diva: Počinje istraga Googleove usluge pretraživanja i Androida

Google se već istražuje zbog antikompetitivne prakse na tržištu oglašavanja, a sada je ta istraga proširena i na tražilicu i Android.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2019. / 08:22

Google (Foto: AFP)

Tijekom proteklih godina Google je u Europskoj uniji platio više kazni ukupne vrijednosti gotovo 10 milijardi eura, a zbog sličnih razloga i kršenja antitrustovskih zakona sada im prijete kazne i u SAD-u. Koalicija 50 državnih odvjetnika već je pokrenula istragu protiv Googlea zbog navodnog kršenja tog zakona na tržištu online oglašavanja, no sada je ta istraga proširena i na još dvije stavke – Android i internetsko pretraživanje.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Google na udaru javnosti: Iskorištavanje beskućnika za komercijalne interese iznimno je uznemirujuće

To, naravno, nije dobra vijest za Google, koji je, kao i druge velike tehnološke kompanije, u posljednje vrijeme na udaru regulatornih tijela i političara zbog svoje (pre)velike moći te se sve češće govori i o njihovu razdvajanju i podijeli na više manjih kompanija. Također, to nije ni dobar PR za Google, koji namjerava proširiti svoj biznis i na zdravstvo i financije, a zbog suradnje s kompanijom Ascension, s kojom su prikupljali podatke o zdravstvenim kartonima pacijenata, također su predmet istrage.

Treba napomenuti kako je riječ tek o širenju istrage te će proći dosta vremena dok istraga završi i pitanje je kakav će biti konačan rezultat, no ako ćemo usporediti s istragama u Europi, Googleu se ne piše dobro. Iz internetskog giganta odbili su komentirati za američke medije informacije o širenju istrage, ali još su ranije, dok je istraga bila fokusirana samo na oglašavanje, na svojim internetskim stranicama poručili da će surađivati s istražiteljima.

Fitbit Versa Lite Najava smartwatcha Pixel? Google posegnuo duboko u džep i kupio kompaniju s kojom kreće u utrku s Appleom

Inače, Google je nedavno izazvao bijes brojnih korisnika nakon nove promjene algoritma svoje tražilice. Iako promjene algoritma na tražilici nisu neuobičajene, kako prenose na stranici Inc., zbog te promjene nekim je stranicama promet opao za čak 30 – 40 posto u odnosu na razdoblje prije promjene algoritma. Iz Googlea su potvrdili "dramatičan učinak" promjene algoritma, no napominju kako same promjene u algoritmu nisu bile tako velike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti