Udio benzinaca i dizelaša u Norveškoj pao na samo 5 posto

Među vozilima na struju najpopularnija su dva Teslina modela - Model Y koji je prodan u više od tisuću primjeraka, zatim Model 3 sa 771 prodanih komada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.12.2021. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Norveška je lider na tržištu elektrifikacije te je upravo ova skandinavska zemlja primjer mnogima i putokaz za budućnost u kojoj će električni automobili zamijeniti benzince i dizelaše. Brojne su države, ali i automobilske kompanije već najavile kako će tijekom sljedećeg desetljeća zabraniti, odnosno prestati s proizvodnjom vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Norveška je i tu korak ispred svih i u njoj se benzinci i dizelaši više neće prodavati nakon 2025., iako se čini da će taj cilj ispuniti puno ranije. Neka predviđanja govore čak i sljedeće godine.

Slika nije dostupna Elektrifikacija u EU: Dok prodaja električnih vozila bilježi veliki rast, prodaja benzinaca i dizelaša pada

Da su na dobrom putu pokazuju i podaci o prodaji električnih vozila tijekom proteklog mjeseca. Prema tim podacima, tijekom studenog skoro tri četvrtine prodanih automobila imali su samo električne motore. Točan udio električnih vozila iznosi 73,8 posto, a ako toj brojci dodamo i hibridna vozila, udio se penje na skoro 95 posto (94,9 posto).

Tijekom 30 dana prošlog mjeseca u Norveškoj se prodalo 356 automobila s benzinskim motorima, što je udio d 2,3 posto, dok je udio dizelaša nešto veći - 2,7 posto. U oba slučaja riječ je o padu udjela u odnosu na isto razdoblje 2020. godine kada su ti udjeli iznosili 5,1 i 5,4 posto, što jasno govori o trendu na automobilskom tržištu u toj državi.

S druge strane, udio zero emission vozila skočio je s 56,1 na 73,8 posto, dok je udio hibrida pao s 33,3 na 21,1 posto u studenom ove godine, što je također indikativno jer pokazuje da ljudi sve manje kupuju hibride i, umjesto njih, kupuju vozila samo s električnim motorima.

Slika nije dostupna Velika Britanija najavila “revoluciju električnih vozila"

Među vozilima na struju najpopularnija su dva Teslina modela - Model Y koji je prodan u više od tisuću primjeraka, zatim Model 3 sa 771 prodanih komada. Slijede VW ID.4 (725 prodanih komada), Audi Q4 e-tron (661) i Nissan Leaf (655).

Izvor: Electrek


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti