Ugledni astronom otkrio odakle je došao meteor koji je obasjao nebo nad Hrvatskom, ali i koliko bi mogli vrijediti njegovi ostaci

Meteor bolid pao je u susjednoj Mađarskoj 100 do 150 kilometara sjeverno od Virovitice. Već je počeo lov na skupocjene i za znanost neprocjenjive ostatke. O meteor bolidu je za Dnevnik Nove TV govorio astronom Korado Korlević.

Dnevnik.hr | 21.10.2021. / 19:58

Struka pojašnjava da smo u srijedu navečer svjedočili prirodnom fenomenu kada je meteor pao na teritoriju Mađarske i vidio se i iz Hrvatske.

Prema informacijama Hrvatskog astronomskog saveza, meteor je pao u blizini jezera Balaton, 100 do 150 kilometara sjeverno od Virovitice. Objasnili su pojavu koja nije tako rijetka.

Radi se o kamenu iz svemira koji se zapalio u našoj atmosferi, najvjerojatnije dovoljno velik da je preživio izgaranje i nakon raspada je moguće da su ostali komadići meteorita. Svakodnevno padne oko 40 tona materijala iz svemira, ali većina toga izgori u našoj atmosferi, objašnjava Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Ovo je već treći pad meteora iznad Hrvatske ove godine, zabilježen je u šibenskom zaleđu i kod Rijeke.

Sav materijal koji padne iz svemira na teritorij Republike Hrvatske jest vlasništvo dotiične zemlje i trebao bi biti upotrijebljen za znanost, a ne trgovinu, ističe Božičević.

Slika nije dostupna VIDEO Jeste li vidjeli plavkastu svjetlost na nebu? Astronomi otkrili o čemu je riječ i poručili: "Maksimum aktivnosti bit će u ranim jutarnjim satima"

A više informacija o samom meteoru otkrio je za Dnevnik Nove TV ugledni astronom Korado Korlević koji je pojasnio da, iako se u ovo doba godine očekuje meteorski potok Orionida, iznenađujuće da je došao objekt iz asteroidnog pojasa.

Jako je brzo uletio, pitanje je koliko toga uspjelo preživjeti i pitanje je hoće li kolege iz Mađarske to uspjeti naći, kaže Korlević.

Otkrio je da je došao iz područja između Marsa i Jupitera.

Objasnio je i koliko bi velik meteor morao biti da ugrozi čovječanstvo.

Od 100 metara nadalje se smatra da je jako opasno, a oko kilometar je opasan za civilizaciju, otkriva astronom i dodaje da je iz dana u dan mogućnost za pad opasnog meteora na zemlju sve manja.

Kaže i da ostaci meteora koji su pali kod Šibenika i Rijeke nikada nisu pronađeni. Nismo našli. Ovaj zadnji koji smo tražili kod Fužina i Novog Vinodolskog teren je bio neopisivo loš, govori.

Ako se ostaci pronađu, oni će otkriti sve o meteoritu – odakle je došao, kojem tijelu pripada.

Kada je riječ o crnom tržištu, Korlević otkriva da bi meteor koji je pao u Mađarsku mogao vrijediti oko nekoliko tisuća eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti