Ugrožena vrsta morskog psa koja živi u hladnim morima pronađena pored Belizea

Ova je vrsta na popisu ugroženih životinja Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, a kao najveće prijetnje spominju se klimatske promjene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2022. / 10:33

Grenlandski morski pas (Foto: Florida International University)

Znanstvenici su ostali prilično iznenađeni kada su u blizini koraljnog grebena Belizea pronašli neočekivanog gosta - grenlandskog morskog psa. Ova vrsta živi u hladnim vodama Sjevernog Atlantika i Arktika te je ovo prvi put da je primijećena u blizini Belizea.

Slika nije dostupna "Izumrli" morski pas vratio se u Jadran: Nije opasan, a spada u najugroženije vrste

Devanshi Kasana, morski biolog s Florida International Universityja (FIU), koja na Belizeu s lokalnim udrugama ribara radi na označavanju tigrastih morski pasa, isprve je mislila da je riječ o vrsti morskog psa šestoškrgaša koji živi u dubinama oko koraljnog grebena.

Znala sam da je to nešto neobično, a znali su to i ribari koji tijekom svih godina ribarenja nisu vidjeli ništa slično, prenijeli su na stranicama FIU-a njenu izjavu. Kako bi saznala o kojoj je vrsti riječ, obratila se za pomoć stručnjacima za morske pse kojima je poslala njegove fotografije. Svi su se složili da je riječ o morskom psu iz vrste tzv. spavača te da je najvjerojatnije riječ o grenlandskom morskom psu ili hibridu između grenlandskog i pacifičkog psa spavača.

O grenlandskim morskim psima ne zna se previše, a ono što je zanimljivo jest da neki znanstvenici smatraju da mogu živjeti do 200 godina pa i više. Na ABC Newsu spominju čak i podatke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere prema kojima bi mogli živjeti čak i do - 500 godina. Ipak, treba naglasiti kako se o ovoj vrsti malo toga zna tako da postoji mogućnost da plivaju u dubinama oceana diljem svijeta.

Slika nije dostupna Misteriozna kožna bolest pogađa morske pse, a znanstvenici sumnjaju da je to posljedica zagrijavanja mora

Inače, ova je vrsta na popisu ugroženih životinja Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, a kao najveće prijetnje spominju se klimatske promjene i loši vremenski uvjeti zbog čega moraju mijenjati svoja staništa, ali i izlov jer je njegovo meso iznimno popularno na Islandu.

Izvor: ABC News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti