Uhićen maloljetnik odgovoran za hakiranje Ubera i GTA 6

Iako nije službeno potvrđeno, čini se kako je ovaj maloljetnik već bio u zatvoru zbog hakiranja i pušten je da se brani sa slobode uz plaćenu jamčevinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.09.2022. / 13:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom rujna hakeri su napali dvije velike kompanije - Uber i Rockstar Games, izdavača jedne od najpopularnijih gamerskih franšiza u povijesti Grand Theft Auto.

Nakon napada, zbog kojeg je Uber morao privremeno onemogućiti neke svoje interne alate, iz ove su kompanije objavili kako sumnjaju da je riječ o hakeru ili hakerima povezanim s poznatom grupom kibernetičkih kriminalaca Lapsus$. Isti haker dovodi se i u vezu s hakiranjem Rockstar Gamesa. On se sa servera ove kompanije uspio dokopati velikog broja videa i drugog sadržaja iz nadolazeće igre GTA 6 (koja se razvija godinama) te ih je objavio na forumima povezanim s GTA.

Slika nije dostupna Hakirao Uber, a u tvrtki mislili da je riječ o šali i slali mu GIF-ove

O kako je velikom hakiranju riječ najbolje govori podatak da su neki taj napad prozvali najvećim curenjem podataka u povijesti industrije videoigara. Nadimak koji je haker koji je objavio taj sadržaj koristio na GTAForums jest “teapotuberhacker” te je pri tome tvrdio da je on ranije hakirao i Uber.

Čini se kako se taj haker neko duže vrijeme više neće hvaliti po internetu sa svojim postignućima jer je londonska policija objavila kako su prije nekoliko dana u Oxfordshireu uhitili 17-godišnjaka koji je osumnjičen za više točaka zlouporabe računala te kršenja jamčevine. Kako je riječ o maloljetniku, njegov je identitet zaštićen, a mediji govore kako je uhićen zbog hakiranja spomenutih kompanija.

Slika nije dostupna Najveće curenje podataka u povijesti industrije videoigara: Ovo je noćna mora za izdavača GTA-a

Ono što je posebno zanimljivo u ovom slučaju jest što je uhićeni mladić vjerojatno dobro poznat policiji jer je već bio u zatvoru zbog hakiranja. Naime, prije pola godine policija je uhitila sedam osoba starih između 16 i 21 godine zbog njihove povezanosti s hakerskom grupom Lapsus$. Jedan od uhićenih, tada 16-godišnjak, živio je u Oxfordshireu, a bio je pušten na slobodu uz jamčevinu tako da je, nagađaju mediji, vjerojatno riječ o istoj osobi.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti