Uhićeni 'otmičari računala': Oni su noćna mora svih internetskih korisnika!

Koristeći RAT alate, cyber kriminalci krali su privatne podatke s računala te špijunirali vlasnike tih računala putem web kamera

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2014. / 10:41

Uhićeni 'otmičari računala': Oni su noćna mora svih internetskih korisnika!

Hakeri i virusi jedan su od najvećih problema internetskih korisnika, no za većinu prava noćna mora je kada im hakeri 'otmu' računalo, ukradu privatne podatke i fotografije te ih špijuniranju putem web kamere – naravno, bez njihovog znanja. Na taj način hakeri mogu pratiti i snimati sve što se događa u životima vlasnika otetih računala i s tim ih informacijama i fotografijama naknadno mogu ucjenjivati ili ih iskoristiti za druge prijevare i slično.

Europol je prošlog tjedna proveo veliku akciju protiv hakera i kriminalaca upravo zbog takvih prijevara te je uhićeno 15 ljudi iz Velike Britanije, Estonije, Francuske, Rumunjske, Latvije, Italije i Norveške koji su koristili tzv. RAT (remote access trojans) alate s kojima su 'otimali' računala, odnosno preuzimali kontrolu nad njima i s njih krali privatne podatke te su špijunirali živote vlasnika računala, odnosno prodavali su te podatke drugim osobama koje su špijunirale vlasnike tih računala. Andy Archibald iz nacionalne agencije za borbu protiv cyber kriminala Velike Britanije rekao je kako je ovdje riječ o ozbiljnom cyber kriminalu koji se što prije treba zaustaviti i najoštrije kazniti.

Ovo je već drugi veliki val uhićenja kriminalaca koji su koristili RAT alate za udaljeni pristup računalima te je ranije ove godine diljem svijeta uhićeno više od sto osoba koje su koristile Blackshades RAT alat i s njim zarazile više od pola milijuna računala. Još jedan veliki problem za brojne internetske korisniku su sigurnosne kamere te se na nekim ruskim internetskim stranicama mogu pronaći fotografije i prijenosi s privatnih (loše zaštićenih) sigurnosnih kamera kojima su hakeri probili šifre te su fotografije i snimke s tih kamera sada javno dostupne svima.

U ovakve su online kriminalne aktivnosti, prenose na The Guardianu, osim profesionalnih kriminalaca koji to rade iz zarade, često uključene i mlađe osobe koje misle da su zločini počinjeni na internetu manje opasni te često nisu niti svjesni da bi zbog toga mogli biti osuđeni na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Fotomontaža: Thinkstock/Guliver

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti