Ukrajinci u svojim džepovima imaju tajno oružje protiv ruskih snaga i ne boje ga se upotrijebiti

U samo mjesec dana, koliko je ova značajka aktivna, informacije je podijelilo preko 260 tisuća ljudi.

Martina Čizmić | 19.04.2022. / 14:31

Ukrajinci koriste pametne telefone za borbu protiv Rusa (Foto: Afp)

Digitalizacija državne uprave nije zaobišla ni Ukrajinu. Iako se iz današnje perspektive rata i ratnih razaranja čini kao daleka prošlost, upravo je digitalizacija bila jedno od predizbornih obećanja aktualnog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Tako je u veljači 2020. godine pokrenuta aplikacija Diia, koja je trebala biti jednostavniji način za komunikaciju između građana i vlade, a omogućila im je pristup do javnih usluga, plaćanje poreza i pristup osobnim podacima.

Slika nije dostupna Ukrajinci tvrde: Ruski hakeri pokušali su nam isključiti električnu mrežu, ali smo ih spriječili u tome

No, to ne znači da u ratno doba Diia ne funkcionira. Dapače, dobila je puno važniju i ne tako uobičajenu ulogu. Unutar aplikacije Ministarstvo digitalne transformacije ugradilo je novu značajku koju je nazvalo E-enemy. Značajka je veoma jednostavna i, za vladu, izuzetno korisna. Omogućuje građanima Ukrajine da direktno sa svojih pametnih telefona prijave poziciju ruskih postrojbi.

Na taj način ukrajinska vlada, ali i vojska, imaju tisuće očiju na terenu i dobivaju tisuće prijava dnevno. Baš kao i putem službenog Telegram kanala. Takve informacije pomogle su ukrajinskim trupama da pronađu i unište ruski konvoj u blizini Kijeva.

Slika nije dostupna Ukrajinci prate ruske vojnike putem ukradenih Appleovih uređaja

Glavna prednost E-enemyja je što se za pristup aplikaciji Diia, korisnik mora poslužiti korisničkim imenom i lozinkom koje je registrirano u sustavu e-putovnica. Na taj način vojska zna da iza informacije o lokaciji ruskih snaga stoji osoba s imenom i prezimenom, ističe direktor razvoja e-usluga u Ministarstvu digitalne transformacije, Slava Banik, te dodaje da je tako puno jednostavnije provjeriti te informacije.

Kako je pojasnio Banik, korisnici se nakon ulogiravanja u Diia i odabira E-enemy opcije, preusmjeravaju na poseban Telegram kanal na kojem u razgovoru s chatbotom mogu ostaviti ključne informacije poput lokacije trupa, tipa trupa, kreću li se pješke ili u vozilima, procijenjenog broja vojnika i vrijeme posljednjeg kontakta.

Slika nije dostupna Usprkos ratu, većina Ukrajine i dalje je povezana s internetom

U samo mjesec dana, koliko je ova značajka aktivna, informacije je podijelilo preko 260 tisuća ljudi.

Ukrajinske vlasti nadaju se da će im takva mreža informatora pomoći da budu korak ispred ruskih snaga, ali i da dokumentiraju ratne zločine koji se događaju diljem zemlje. Tako su nakon što su se pojavile informacije o masakru u Buči, pozvali preživjele ili svjedoke da prijave što znaju (uključujući i bilo kakve fotografije ili videa) putem aplikacije.

Za sad, čini se, Ukrajinici na sve moguće načine koriste tehnologiju ne bi li se obranili. I, prema svemu sudeći, dobro im ide.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti