Ukrajinski časnik nazvao rusku tehničku podršku jer mu zarobljeni tenk nije radio kako treba, "šećer" je ostavio za kraj

Čini se da ukrajinski operateri zarobljenih ruskih tenkova bez poteškoća mogu rješavati probleme sa zarobljenim trofejnim oklopom u izravnoj komunikaciji s ruskim proizvođačem. Tako barem tvrdi ukrajinski portal Militarnyi.

Branimir Vorša | 02.10.2023. / 13:18

Ukrajinski T-72 tenk
Ukrajinski T-72 tenk (Foto: Afp)

U videu koji je objavio ukrajinski portal Militarnyi, ukrajinski časnik, poznat kao Kočevnik, tražio je pomoć od ruske tehničke podrške zbog operativnih problema sa zarobljenim ruskim tenkom T-72B3, modelom koji ruska vojska intenzivno koristi u agresiji na Ukrajinu. Taj se tenk smatra najnaprednijom verzijom tenkova T-72 iz sovjetske ere.

Videozapis nije precizirao datum ili mjesto snimanja tenka, a mediji poput Business Insidera nisu mogli neovisno potvrditi njegovu autentičnost.

Uslužni Rusi, a onda...

Rusko proutenkovsko pružje Kornet Rusi otkrili kakav odgovor spremaju na moderne NATO tenkove koji pristižu u Ukrajinu

Kočevnik je isprva kontaktirao osobu koju je identificirao kao Aleksandra Anatoljeviča, navodnog člana osoblja Uralvagonzavoda. Detaljno je opisao razne pritužbe na spremnik tenka, uključujući curenje ulja i neispravne kompresore. Ja sam zapovjednik jedne oklopne skupine i problem je što jednostavno ne možemo upravljati tenkom, rekao je Kočevnik.

Anatolevič, koji naizgled nije bio svjestan Kočevnikovog ukrajinskog identiteta, obećao je prenijeti probleme dizajnerskom birou i proizvođaču motora. U drugom dijelu videa, Kočevnik je telefonirao, kako je tvrdio, direktoru Uralvagonzavoda Andreju Abakumovu. Abakumov je savjetovao Kočevniku da probleme s tenkom prijavi putem WhatsAppa.

I Anatolevič, i Abakumov ostali su nesvjesni Kočevnikove prave nacionalnosti sve dok je on nije otkrio na kraju njihovih razgovora. Gledajte, ja sam zapovjednik oklopne skupine K-2. To je drugi mehanizirani bataljun ukrajinske 54. mehanizirane brigade. Kad uzmemo više ovih tenkova kao naše trofeje, učinite ih boljim da nam bude lakše njima upravljati. Dogovoreno? Hvala vam puno. Čuvajte se. Slava Ukrajini, rekao je Kočevnik na kraju razgovora.

Ruska vojska izgubila dvije trećine svojih tenkova?

Prema Oryxu, nizozemskoj otvorenoj obavještajnoj web stranici, ruska vojska izgubila je otprilike dvije trećine svojih tenkova od invazije na Ukrajinu. Jakub Janovsky, vojni analitičar u Oryxu, izvijestio je da je Rusija u početku imala oko 3000 operativnih tenkova na početku rata. Međutim, izgubili su najmanje 2329 tenkova na temelju Oryxovih podataka iz 2022. godine.

Tenkovi za Ukrajinu: Ilustraciju - 1 Zašto su tenkovi Leopard tako moćni? "Ruski tenk ne može ni doći u situaciju da ga gađa"

Osim uništavanja ruskih tenkova, ukrajinske snage su ih prenamijenile za vlastite potrebe. Michael Kofman, direktor Programa za proučavanje Rusije u Centru za pomorske analize, primijetio je da je Ukrajina zarobila i upotrijebila ruske tenkove T-80. Primijetio je lakoću identifikacije cijelih jedinica sastavljenih isključivo od zarobljenih ruskih tenkova.

Iz ruskog ministarstva obrane nisu dali nikakav komentar na upite stranih medija o točnosti navedenih navoda.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti