Ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu narasla gotovo 20 posto

Na kraju 2023. u nepokretnoj mreži bilo je gotovo 1.114.000 širokopojasnih priključaka, što je oko tri posto više u odnosu na 2022.

Hina | 19.03.2024. / 10:58

Optika (Foto: Getty Images)

Prijelaz korisnika s bakrene na svjetlovodnu infrastrukturu utjecao je i na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka, koji je iznosio 34,2 posto, dok su ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu na kraju 2023. bila gotovo 20 posto veća u odnosu na godinu ranije, istaknuli su u utorak iz HAKOM-a.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), na tržištu elektroničkih komunikacija u četvrtom su tromjesečju 2023. nastavljeni trendovi iz prethodnih razdoblja. Prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži kontinuirano se smanjuju, dok prihodi ostvareni od usluga pristupa internetu rastu, pri čemu su prihodi od pristupa putem pokretne mreže rasli za 11,5 posto na godišnjoj razini, a putem nepokretne mreže za šest posto. Istodobno, rastao je i prihod od usluge prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, za oko sedam posto.

Ruter Hrvatima su dvije stvari najvažnije prilikom odabira operatera

Telekomunikacije, ilustracija Teleoperateri trljaju ruke: Prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija porasli za 10 posto

Na kraju 2023. u nepokretnoj mreži je bilo gotovo 1.114.000 širokopojasnih priključaka, što je oko tri posto više u odnosu na 2022. Nastavljena je migracija korisnika na svjetlovodnu infrastrukturu što utječe na godišnji rast broja svjetlovodnih priključaka za 34,15 posto i pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi za gotovo pet posto.

Udio korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima (mreže vrlo velikog kapaciteta) u ukupnom broju internetskih priključaka u nepokretnim mrežama na kraju prosinca 2023. iznosio je 39 posto, što je izravna posljedica porasta ulaganja u svjetlovodnu infrastrukturu od 19,44 posto u odnosu na proteklu godinu, naveli su iz HAKOM-a.

Dok telefonske usluge u pokretnoj mreži bilježe rast korisnika i prometa, u nepokretnoj mreži broj korisnika telefonskih usluga niži je za 2,21 posto, a ukupni odlazni promet manji je za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2022.

Na tržištu naplatne televizije u četvrtom tromjesečju 2023. rastao je broj priključaka u odnosu na isto razdoblje 2022. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 57 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, izvijestili su iz HAKOM-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti