Ulaganje u budućnost: Ove kompanije najviše ulažu u istraživanje i razvoj

Kada je u pitanju istraživanje i razvoj, prvih pet mjesta u SAD-u zauzimaju, očekivano, tehnološke kompanije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.04.2018. / 11:30

Istraživanje i razvoj (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Iza Amazona je odlično razdoblje u kojem su nakratko prestigli Alphabet i postali druga najvrjednija kompanija na svijetu, no planove im je poremetio Donald Trump koji je konstantnim napadima na kompanija unio blagi nemir na burzi, pa je cijena dionice u posljednje vrijeme u padu.

Ipak, od Amazona, čiji je osnivač i izvršni direktor Jeff Bezos najbogatiji čovjek na svijetu, u budućnosti možemo nastaviti očekivati velike stvari i inovacije jer je ova kompanija tijekom posljednje godine najviše uložila u istraživanje i razvoj.

Prema podacima o investicijama u R&D u SAD-u, prvih pet mjesta zauzimaju tehnološke kompanije – Amazon je i godinu ranije zauzeo prvo mjesto na ovoj ljestvici, no u 2017. povećali su ulaganja za 41 posto i ona su iznosila čak 22,6 milijardi dolara.

Najviše novca uloženo je u cloud poslovanje, daljnji razvoj glasovnog asistenta Alexa te druge napredne tehnologije koje će primjenjivati u npr. Go trgovini bez blagajni i drugim budućim proizvodima.

Na drugom mjestu ove ljestvice nalazi se Alphabet, koji je prošle godine u istraživanje i razvoj uložio 16,6 milijardi dolara, zatim slijedi Intel s 13,1 te Microsoft s 12,3 milijardi dolara.

Apple se nalazi na petom mjesto te je Cookova kompanija u R&D uložila 11,6 milijardi dolara, a od ostalih tehnoloških kompanija koje se nalaze u vrhu ove ljestvice treba spomenuti i Facebook koji je povećao ulaganja za više od 30 posto te se nalazi na devetom mjestu s ulaganjima od skoro 8 milijardi dolara.

Analitičari pretpostavljaju kako ova kompanija najviše ulaže u tajnoviti odjel za istraživanje hardvera Building 8 i u nove uređaje poput pametnog zvučnika, tj. ekrana s glasovnim asistentom, no pitanje je hoće li se njihovi prioriteti promijeniti s obzirom na posljednju situaciju s problemima s privatnosti.

Izvor: Recode

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti