Tehnologija prepoznavanja glasa sve je prisutnija u našem svakodnevnom životu, od postavljanja trivijalnih pitanja, puštanja glazbe, slanja tekstualnih poruka do upravljanja GPS navigacijskim sustavima.

Riječ je naravno o praktičnoj tehnologiji sa širokim primjenama. Međutim, da biste maksimalno iskoristili predviđene funkcije te tehnologije, morate stajati blizu uređaja i pažljivo artikulirati što želite.

Sad probajte zamisliti što bi bilo kad bi koža na našem tijelu mogla prepoznati glasove bez upotrebe bilo kakvih uređaja?

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako povratiti izgubljeni sluh: Za 10-15 godina to bi moglo biti jednostavno kao laserska operacija očiju

Profesor Kilwon Cho i dr. Siyoung Lee s Odjela za kemijsko inženjerstvo, zajedno s profesorom Wonkyu Moonom i dr. Junsoo Kimom s Odjela za strojarstvo na POSTECH-u razvili su mikrofon koji detektira zvuk primjenom polimernih materijala na mikroelektro-mehaničke sustave (MEMS).

Novorazvijeni mikrofon pokazuje šire slušno polje od ljudskih ušiju, dok se može lako pričvrstiti na kožu uz iznenađujuće malu veličinu i tanak format. To akademsko postignuće nedavno je predstavljeno u međunarodnom časopisu o materijalima, Advanced Materials.

Konvencionalni mikrofoni temeljeni na MEMS-u koji se koriste u mobilnim telefonima, Bluetooth uređajima i drugim uređajima sastoje se od tankih, malih i sofisticiranih struktura dijafragme. Međutim, budući da je izrađen od krutog i krhkog silicija, teško je savijati dijafragmu ili mikrofon po želji, što ometa sposobnost detekcije zvuka uređaja.

Navedeni znanstveni tim prevladao je to ograničenje stvaranjem strukture mikrofona temeljene na MEMS-u korištenjem polimernih materijala koji su fleksibilniji od silicija i mogu se dizajnirati u bilo kojem obliku. Veličina uređaja je reda veličine četvrtine prosječnog nokta, a debljina mu je samo nekoliko stotina mikrometara. Mikrofon se može pričvrstiti na velike površine tijela ili čak na prst, a ponaša se kao prava ljudska koža.

Glasan zvučnik Hakeri mogu zvučnike pretvoriti u "akustično oružje"

Prema studiji, slušna osjetljivost mikrofona veća je od ljudskog uha, dok prepoznaje okolne zvukove i glas korisnika bez izobličenja. Nadalje, može detektirati i glasne zvukove iznad 85 decibela, raspon koji uzrokuje oštećenje sluha te zvukove niske frekvencije koje ljudi ne mogu čuti.

Kvaliteta njegove detekcije glasa usporediva je s mikrofonima mobitela ili studijskim mikrofonima. Kad je akustični senzor na koži bio povezan s komercijalnim programom glasovnog asistenta (Google Assistant), korisnik koji je testirao novi mikrofon je mogao pretraživati, prevoditi i kontrolirati uređaje bez problema.

Novi akustični senzor ima potencijalnu primjenu u nosivim IoT uređajima za prepoznavanje glasa za Internet stvari te čovjek-stroj sučeljima. Istraživački tim planira stvoriti slušnu elektroničku kožu integracijom sa senzorima tlaka i temperature koji se mogu pričvrstiti na kožu, fleksibilnim zaslonima i drugim tehnologijama.

Glasna glazba (Foto: Getty Images) Djeca i mladi 21. stoljeća zbog jednog uređaja izloženi su većem riziku od gubitka sluha

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju