Umjesto astronauta NASA na opasnu misiju šalje robote

Umjesto da riskira živote astronauta, NASA je odlučila upogoniti robota koji će obavljati potencijalno opasan posao.

Martina Čizmić | 23.07.2020. / 11:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronauti koji su dosad riskirali svoje živote tijekom boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji napokon mogu odahnuti. U cijelom nizu opasnih operacija koje provode dok su u svemiru barem će jednu odsad umjesto njih obavljati roboti.

NASA i Kanadska svemirska agencija (CSA) uspjeli su osmisliti i upogoniti robota koji će umjesto astronauta tražiti oštećenja na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Prije svega tražit će oštećenja na vanjskom dijelu koja uzrokuju istjecanje amonijaka, plina koji Međunarodna svemirska postaja koristiti za hlađenje pogona.

Robot Dexter, koji izgleda poput tornja na vanjskom dijelu postaje, u sebi može sadržavati nekoliko različitih alata koje koristi prilikom obavljanja svojih zadaća. Trenutačno se u njegovu spremištu nalaze dijelovi za RELL odnosno senzor za detekciju istjecanja amonijaka.

Tako astronauti mogu iz sigurnosti postaje promatrati Dextera dok traži oštećenja i mjesta na kojima amonijak curi. Iako je Dexter razvijen za potrebe Međunarodne svemirske postaje i astronauta, znanstvenici koji su radili na njemu već razmišljaju o tome kako bi ga se moglo primijeniti i na Zemlji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti