Umjesto novinara: Vijesti s Olimpijskih igara pisat će robot

Dok će se novinari The Washington Posta baviti ozbiljnijim i kompleksnim pričama, za objavu rezultata i broja osvojenih medalja bit će zadužen robot

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2016. / 08:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako roboti i umjetna inteligencija nikada neće moći zamijeniti novinare i 'ukrasti im kruh', kao što se to očekuje za brojna druga zanimanja, još prošle godine brojni su mediji prenijeli vijest o robotima koji pišu kratke izvještaje sa sportskih susreta za Associated Press. Na temelju informacija poput rezultata, broja postignutih koševa, asistencija, najboljih strijelaca i slično (ovisno o sportu), softver može složiti nekoliko rečenica o odigranim utakmicama i informirati čitatelje o tim najvažnijim informacijama.

Taktiku korištenja umjetne inteligencije u novinarstvu za ovogodišnje Olimpijske igre koristi i The Washington Post koji je razvio vlastiti softver nazvan Heliograf koji će tijekom trajanja igara 'napisati' stotine vijesti koje će, bez ikakve ljudske intervencije, biti objavljene na blogu i posebnom profilu na Twitteru ove kompanije. Jeremy Gilbert iz The Washington Posta kaže kako će, dok Heliograf budu objavljivao kratke i korisne informacije vezane uz rezultate, broj osvojenih medalja i druge podatke koje može objaviti na temelju dostupnih podataka, novinari će se moći orijentirati na zanimljivije i kompleksnije teme i priče.

'Ne pokušavamo zamijeniti novinare, pokušavamo ih osloboditi', komentirao je za Re/code Gilbert. Za razvoj i praćenje Heliografa zadužen je tim od tri inženjera i još nekoliko analitičara i novinara koji pomažu u usavršavanju softvera, a kao što to možemo očekivati od robota-novinara, način pisanja i sadržaj kojeg će objavljivati neće nikoga očarati, no bit će dovoljno dobar i precizan da se s takvim vijestima neće morati zamarati drugi novinari.

Ekipa iz WP-a koja stoji iza Heliografa ne namjerava se zaustaviti samo na praćenju sportskih događaja, već će ovaj softver iskoristiti i na nadolazećim izborima u SAD-u, a u budućnosti će, na temelju podataka i informacija koje softver bude analizirao i pronalazio anomalije, upozoravati novinare na potencijalno zanimljive priče i sudjelovati u njihovom stvaranju.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti