Dok umjetna inteligencija osvaja svijet, u Hrvatskoj se o njoj i ne raspravlja

Dok se u EU-u izdaju etičke smjernice i radi se na direktivama koje će odrediti kako je koristiti, u Hrvatskoj ta tema nije ni otvorena.

Hina | 15.03.2023. / 10:49

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Hrvatska još nema etičke smjernice ni nacionalnu strategiju za praćenje umjetne inteligencije, istaknuto je u utorak na okruglom stolu posvećenom zakonskoj regulaciji, etičkim dilemama i razvojnoj perspektivi umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija već je postala sastavni dio naših života, no regulacija itekako zaostaje. Dok se u EU-u izdaju etičke smjernice i radi se na direktivama koje će odrediti kako je koristiti, u Hrvatskoj ta tema nije ni otvorena, istaknula je Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je u Saboru organizirala okrugli stol "Neka bude volja stroja".

GM Umjetna inteligencija stiže i u automobile te će biti od velike pomoći vozačima

Upozorila je da Hrvatska u korištenju umjetne inteligencije znatno zaostaje za drugim zemljama te naglasila da bi IT sektor trebao biti motor gospodarskog razvoja.

Mi bismo trebali biti Estonija, a fokusirani smo na to da budemo tek uslužna zemlja s nestabilnim prihodima iz turističkog sektora, rekla je Selak Raspudić.

Prvi okrugli stol s temom umjetne inteligencije u Saboru okupio je stručnjake koji su rekli da će umjetna inteligencija promijeniti cijeli svijet te je potrebno na vrijeme reagirati, navodi se, među ostalim, u priopćenju sa skupa.

Dva su koraka bitna - nacionalna strategija i implementacija onoga što su drugi u EU-u već napravili, ono što nam se nudi i u što nas se gura, ne moramo smišljati ništa, rekao je Aco Momčilović, suosnivač Global AI Ethics Institute.

Sunčana Roksandić, profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, rekla je kako je umjetnu inteligenciju potrebno razvijati u skladu s vrijednostima i temeljnim pravima EU-a, jasno odrediti i znati koje su granice rizika.

ChatGPT i Microsoft Stiže nova i značajno bolja verzija ChatGPT-a, koja donosi jedan veliki novitet

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je kako je u njezinu prošlom izvješću Saboru za 2021. prvi put obrađeno poglavlje o utjecaju umjetne inteligencije na ljudska prava te će u izvješću za 2022. opet imati poglavlje o umjetnoj inteligenciji.

Juraj Bilić iz CARNET-a poručio je da učenici ne bi smjeli biti tek puki konzumenti digitalnog okružja, a Karlo Knežević, voditelj tima za umjetnu inteligenciju, analitiku i informacije tvrtke Sofascore, dodao je kako bi bez primjene umjetne inteligencije učinkovitost i konkurentnost bile puno manje.

Na značaj umjetne inteligencije osvrnuo se i Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je rekao da će unutar tijela državne uprave čim prije osnovati radnu grupu na području umjetne inteligencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti