Umjetna inteligencija mogla bi otkrivati znakove autizma uz pomoć samo jedne fotografije

Alat koji koristi umjetnu inteligenciju točno je mogao prepoznati djecu kojoj je dijagnosticiran autizam, na temelju samo jedne fotografije.

Martina Čizmić | 18.12.2023. / 16:01

Dijete s autizmom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dijagnosticirati autizam u što ranijoj dobi, nije baš najlakši posao. Pogotovo jer simptoma koji mogu ukazivati na neki od poremećaja iz spektra autizma ima mnogo. I upravo bi tu u pomoć mogla uskočiti umjetna inteligencija.

Točnije moduli dubokog učenja koji bi se mogli koristiti za prepoznavanje prvih znakova autizma i definiranje koliko je stanje ozbiljno. A sve to uz pomoć jedne jedine fotografije - oka.

Ranije studije već su pronašle promjene na mrežnici koje je moguće povezati s promjenama u strukturi mozga koje ukazuju na poremećaj iz spektra autizma.

Dijete s autizmom, ilustracija Znanstvenici otkrili neobičnu povezanost između autizma, čestih infekcija uha te problema s grlom i nosom

Pojedinci s takvim poremećajima imaju strukturalne promjene mrežnice koje mogu reflektirati promjene u mozgu, među ostalima i abnormalnosti u vizualnim putevima kroz embrioničke i anatomičke veze, stoji u novoobjavljenoj studiji koju potpisuju znanstvenici s korejskoj Sveučilišnog fakulteta medicine Yonsei.

Oni su pokušali pomoću alata pogonjenog umjetnom inteligencijom otkriti uzorke promjena na mrežnici koji bi ukazivali na poremećaje iz autističnog spektra. Model su prvo trenirali na fotografijama na kojima su bili pojedinci koji su imali i oni koji nisu imali autizam.

Potom je model trebao analizirati fotografije gotovo tisuću djece i signalizirati tko od njih ima autizam, a tko ne. Otprilike polovici te djece već je bio dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra. I AI model se dokazao. Točno je izdvojio onu djecu koja su imala potvrđenu dijagnozu.

Slika nije dostupna Razvijena tehnologija skeniranja mrežnice za rano otkrivanje autizma: "Važno je rano početi s intervencijom"

Znanstvenici su uspješnost svog modela testirali na djeci u dobi od 4 do 18 godina, ali misle da bi moglo funkcionirati i na mlađoj djeci. O tome bi se moglo razgovarati u budućim studijama. Pogotovo jer bi to značilo da bi se, ako se model pokaže učinkovit i kod te djece, autizam mogao otkrivati i kod jako male djece.

Ova je studija pokazala da fotografije mrežnice mogu služiti kao valjani kandidati za objektivnu metodu otkrivanja autizma, ali i za definiranje ozbiljnosti simptoma, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u JAMA Network Open.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti