Umjetna inteligencija može prepoznati više od 50 očnih bolesti

Provedena istraživanja pokazala su kako bi spas za mnoge ljude s bolestima oka mogla donijeti umjetna inteligencija koja, kao i liječnici, može prepoznati bolesti i uspješno preporučiti terapiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.08.2018. / 10:02

Galerija

Među brojnim mladima koji napuštaju Hrvatsku su i liječnici te postoji velika opasnost od nestašice liječnika, što je samo dolijevanje ulja na vatru ionako problematičnog i sporog zdravstvenog sustava. Zahvaljujući napretku tehnologije i sve pametnijoj umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, u budućnosti bi doktore u nekim slučajevima mogla zamijeniti računala, odnosno umjetna inteligencija.

U nekim dosadašnjih istraživanjima AI se pokazala čak pouzdanija i od doktora u postavljanju dijagnoze i tretmana liječenja, a iako u (bližoj) budućnosti roboti vjerojatno neće zamijeniti doktore u operacijama, pokazalo se kako je potencijal umjetne inteligencije iznimno velik.

Googleov, odnosno Alphabetov odjel za razvoj umjetne inteligencije DeepMind posebno je fokusiran upravo na uporabu AI u zdravstvenom sektoru te su prije dvije godine, u suradnji s Moorfields Eye bolnicom u Londonu započeli projekt tijekom kojeg su korištenjem metode strojnog učenja trenirali algoritme na temelju tisuća skenova očiju kako bi se identificirale bolesti koje bi mogle dovesti čak i do gubitka vida.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su se iznimno uspješnim te umjetna inteligencija DeepMinda može otkriti više od 50 bolesti koje bi ljudima mogle ugroziti vid s gotovo jednakom točnošću kao i doktori s višegodišnjim iskustvom. Osim pravilne dijagnoze, AI je pokazala odlične rezultate i pri savjetovanju terapije, kao i prema prepoznavanju pacijenata kojima je najhitnije potrebna pomoć i liječenje.

Testiranje i regulativa

Iako je riječ o odličnim rezultatima, prije nego se AI počne svakodnevno koristiti u bolnicama, potrebno je provesti dodatna klinička istraživanja te je potrebno donijeti zakone i pravila koji će omogućiti njeno korištenje u bolnicama i u liječenju pacijenata.

Na Cnetu objašnjavaju kako je dijagnosticiranje bolesti skeniranjem očiju kompleksan postupak koji zahtjeva puno vremena, a s obzirom na sve stariju populaciju koja ima sve više problema s očnim bolestima velike su liste čekanja, što u nekim slučajevima u kojima je potrebno hitno liječenje može biti pogubno za pacijente.

Korištenje umjetne inteligencije u očitavaju skeniranja te njena pomoć doktorima mogli bi rezultirati ranijim postavljanjem dijagnoze, odnosno ranijim početkom liječenja, a pravodoban početak liječenja može značiti razliku između izlječenja i gubitka vida.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti