Umjetna inteligencija može uočiti parazite u uzorcima stolice i pomoći u dijagnosticiranju infekcija

Umjetna inteligencija otkriva jajašca parazitskih crva u fekalnim uzorcima s velikom preciznošću, što pomaže u dijagnosticiranju infekcija diljem svijeta na isplativ način, ali stručnjaci upozoravaju i na etičke probleme u implementaciji te tehnologije.

Branimir Vorša | 12.04.2024. / 15:11

Jajašce parazita u uzorku stolice,ilustracija
Jajašce parazita u uzorku stolice,ilustracija (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija obećava u identificiranju jajašca parazitskih crva u uzorcima ljudskih fekalija, potencijalno poboljšavajući dijagnozu i liječenje diljem svijeta. Gotovo 1,5 milijardi ljudi diljem svijeta ima parazitske crve koji im uzrokuju razne zdravstvene probleme, no pristup dijagnozi i liječenju ostaje ograničen zbog nedostatka kvalificiranih stručnjaka.

Johan Lundin sa švedskog Instituta Karolinska i njegov tim istražili su potencijal umjetne inteligencije u tom pogledu. Metoda se prvenstveno odnosi na omogućavanje šireg pristupa dijagnozi infekcija parazitskim crvima, objašnjava Lundin. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu PLOS Neglected Tropical Diseases.

Švedski znanstvenici su trenirali svoj AI sustav koristeći uzorke stolice kenijskih učenika, fokusirajući se na tri uobičajene vrste parazitskih crva. Rezultati su pokazali da je umjetna inteligencija točno otkrila 76 do 96 posto infekcija koje su identificirali i ljudski stručnjaci.

Tardigradi Znanstvenici su gen ovih čudesnih sićušnih stvorenja stavili u ljudske stanice i otkrili nešto nevjerojatno

Apple Vision Pro Appleov Vision Pro već se koristi u operacijskim salama

Ova je studija pokazala relativno pristojnu osjetljivost i visoku specifičnost za prepoznavanje tih infekcija parazitskim crvima, komentira istraživanje Isaac Bogoch sa Sveučilišta u Torontu. Umjetna inteligencija ne samo da je identificirala infekcije, već je otkrila i 79 slučajeva koje su ljudski stručnjaci propustili te isto tako smanjila i lažne pozitivne rezultate, sa stopom pogreške od samo jedan do dva posto.

Obrada svakog uzorka trenutno traje 20 do 35 minuta, prvenstveno zbog sporog učitavanja podataka. Međutim, stvarna AI analiza zahtjeva samo 5 minuta, što sugerira potencijalnu uštedu vremena uz brže mreže.

Nina Linder sa Sveučilišta Uppsala napominje da će AI detekcija vjerojatno biti isplativija od ručnih metoda. Međutim, ostaju izazovi u implementaciji umjetne inteligencije za brzu dijagnozu u lokalnim zajednicama i rješavanju etičkih pitanja u vezi s privatnošću podataka i pristankom.

Bogoch naglašava važnost etičkog okvira u uvođenju takve tehnologije. To je nevjerojatna tehnologija, ali mora se raditi unutar etičkog okvira, naglašava on, izražavajući povjerenje u etička razmatranja švedskih znanstvenika.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti