Appleov Vision Pro već se koristi u operacijskim salama

Appleov uređaj za virtualnu i proširenu stvarnost otvara potpuno nove mogućnosti tijekom operacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2024. / 09:20

Apple Vision Pro (Foto: Afp)

Nakon što je Apple predstavio svoj uređaj za proširenu i virtualnu stvarnost Vision Pro, sada je na developerima da za njega razviju aplikacije i alate koji će iskoristiti sve njegove mogućnosti. Jedan od potencijalno revolucionarnih načina primjene mogao bi biti u medicini. A kako bi se mogao primjenjivati možemo vidjeti na primjeru iz Velike Britanije, odnosno jedne bolnice iz Londona. Tijekom operacije kralježnice od velike pomoći bio je upravo Appleov Vision Pro koji je korišten u kirurškoj sali.

Vjenčanje s Visionom Pro Mladenka ne izgleda oduševljeno: Slika mladoženje s Visionom Pro brzo je postala viralna

Treba naglasiti uređaj u ovom slučaju nisu koristili kirurzi, već medicinska sestra kojoj je pomogao u pripremi pacijenta, odabiru pravih alata te praćenju same operacije. Medicinski softver za Vision Pro razvila je američka kompanija eXeX, koja je slične alate u prošlosti razvila i za Microsoftov HoloLens. Program osobama koje nose taj uređaj nudi holografski pristup te pristup kirurškim postavkama i uputama o proceduri operacije unutar sterilne kirurške sale, a sve bez potrebe da oni fizički dodiruju taj uređaj tako da se u potpunosti mogu posvetiti operaciji.

Također, softver unutar ovog uređaja prati sve faze operacije te može izračunati i usporediti operacije s ranijim operacijama i procedurama drugih kirurga. Korištenje ovakvog uređaja daje potpuno povjerenje u operaciju te, kako je naglasila glavna medicinska sestra u bolnici u kojoj je izvedena operacija Suvi Verho, eliminira ljudske greške i nagađanja tijekom procedure.

Policija Muškarac ponašanjem zbunio policiju, a oni upozorili građane: Prelazite cestu na staromodan način

Ovo je prvi slučaj korištenja Visiona Pro tijekom operacije u Velikoj Britaniji, no prošli mjesec, samo nekoliko dana nakon predstavljanja uređaja, neurokirurg dr. Robert Masson iz bolnice u Orlandu koristio je Appleov uređaj tijekom nekoliko operacija rekonstrukcija kralježnice. Nalazimo se u novom razdoblju operacija i po prvi put naši kirurški timovi imaju briljantnost vizualnog holografskog navođenja i mapiranja, poboljšavajući vizualno-prostornu i vremensku orijentaciju za svaki kirurški tim i za svaku operaciju u svim specijalnostima, objasnio je Masson prednosti korištenja ovakvih uređaja u operacijama.

Izvor: Daily Mail


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti