Umjetna inteligencija nije jeftina: Evo koliko OpenAI troši svaki mjesec za održavanje ChatGPT-a u pogonu

Najveći dio troškova otpada na održavanje i rad skupih servera, ali i kupovinu specijaliziranih čipova.

Martina Čizmić | 24.04.2023. / 13:35

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

 Gotovo je nevjerojatno kojom je brzinom ChatGPT osvojio svijet. Ovaj chatbot pogonjen umjetnom inteligencijom postao je neizostavan alat za obavljanje svakodnevnih poslova za neke, ali i dobra zabava za druge.

No, za OpenAI, tvrtku koja je napravila i koja upravlja ChatGPT-om, ova je umjetna inteligencija i velik izvor troškova. Prema podacima istraživačke tvrtke SemiAnalysis, OpenAI plaća i do 700 tisuća dnevno kako bi održavao snažnu infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje umjetne inteligencije.

Prema SemiAnalysisu, najveći dio troškova otpada na održavanje i rad skupih servera. Međutim, napominju da su procjene troškova rađene na starijoj verziji ChatGPT-a. Nova, još snažnija verzija koja ima dodatne mogućnosti, sa sobom povlači i još veće troškove.

Roboti u administraciji Ovo želimo vidjeti u Hrvatskoj: Najavili su korištenje ChatGPT-a kako bi poboljšali birokraciju

Jer osim servera, koje treba održavati, tu su i tisuće specijaliziranih čipova koji, ne samo da su skupi, već i troše ogromne količine električne energije.

Upravo je to jedan od razloga zašto Microsoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI, radi na razvoju vlastitog čipa namijenjenog umjetnoj inteligenciji. Za sad nema previše informacija o samom čipu, osim da je poznat kao projekt "Athena". Novi čip trebao bi, prema neslužbenim informacijama, zamijeniti trenutne Nvidia grafičke procesore, te učiniti rad umjetne inteligencije učinkovitijim, a time i jeftinijim.

Prema analitičarima SemiAnalysisa, Microsoftov AI čip mogao bi smanjiti cijenu po čipu za trećinu, u usporedbi s Nvidijinim.

No, pitanje je koliko će Microsoftu još trebati da razvije čip i koliko će tih čipova biti ugrađeno u ChatGPT. Naime, Microsoft i Nvidia su nedavno dogovorili višegodišnju suradnju upravo na području umjetne inteligencije.

Elon Musk u kostimu Musk je tražio pauziranje razvoja AI-a, a sada pokreće konkurenta ChatGPT-u

Osim toga, analitičari SemiAnalysisa ističu kako je upitno hoće li Microsoftova "Athena" doći na tržište dovoljno brzo da bude interesantna za velike jezične modele. I sam je šef OpenAI-a, Sam Altman, istaknuo kako smo "na kraju ere divovskih AI modela". Posljednje informacije govore kako ChatGPT-4 ima prijavljenu veličinu od preko trilijun parametara, što je veoma blizu granici praktične skalabilnosti. Ako nastavi rasti, narast će i troškovi, a to bi mogao biti problem za OpenAI i njegove partnere.

Za sad, ipak, ChatGPT i njegova popularnost, garantiraju OpenAI da će imati dovoljno sredstava za daljnji rad.

Izvor: The Information

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti