Umjetna inteligencija učenicima olakšava varanje

U Wolfram Alphi ističu kako je to alat koji može dobro doći profesorima u pripremanju nastave, ali i učenicima koji trebaju pomoć

Martina Čizmić | 10.07.2017. / 07:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Učenici i studenti oduvijek su bili posebno talentirani što se varanja na ispitima i zadaćama tiče – od ispisivanja šalabahtera na najčudnijim mjestima i u najsitnijim fontovima do tajnog sustava znakova kojima bi im se signalizirali točni odgovori tijekom usmenog ispitivanja.

No razvoj tehnologije varanje na ispitima i testovima (pogotovo pismenima) dodatno je pojednostavio. Pojava Googlea omogućila je učenicima i studentima da sve odgovore imaju nadohvat prstiju.

U Hrvatskoj su bile popularne različite internetske stranice na kojima su se mogli skinuti skraćene verzije lektira (negdje čak i u potpunosti napisani eseji o lektiri), stranice na kojima su bili primjeri (ili čak pravi) testovi za različite predmete, a nije bilo ni rijetkost da se pronađu i rješenja zadataka za "teže" predmete poput kemije, fizike ili matematike.

Kako varati u matematici?

Međutim, jedno područje ostalo je manje-više imuno na takve vrste prijevara. Radi se o matematici i fizici (za srednje škole i fakultete) gdje je uz točan rezultat bilo potrebno ispisati i cijeli (ponekad dugačak) postupak kojim je to rješenje dobiveno

I upravo je tu "umjetna inteligencija" napravila najveću razliku. Google je u svoju tražilicu ugradio i mogućnost rješavanja jednadžbi (iz cijelog niza područja). Dovoljno je upisati jednadžbu i Google će u nekoliko sekundi izbaciti točan odgovor.

Čak je i hrvatska aplikacija PhotoMath mogla poslužiti kao šalabahter jer korisnik nije morao ni upisivati jednadžbu. Jedna fotografija zadatka i rješenje će se pojaviti na ekranu.

No za razliku od Googlea koji neće baš svaki put pokazati cijeli postupak, PhotoMath je zamišljen kao sredstvo za pomoć pri učenju i ispisuje cijeli postupak kako se do rješenja došlo.

Wolfram Alpha – alat za varanje ili učenje?

Slično funkcionira i Wolfram Alpha, online alat koji je zapravo umjetna inteligencija s gomilom različitih podataka.

Zamišljen je kao pomoć u obrazovanju, mjesto na kojem možete u samo nekoliko sekundi dobiti točno onu informaciju koja vam treba, a da pri tome ne morate pročešljavati desetke potencijalnih rezultata, kao što je to slučaj s Googleom ili drugim tražilicama.

Osim matematike i fizike, Wolfram Alpha može ponuditi gomile podataka iz povijesti, kulture, astronomije, kemije, medicine, strojarstva, statistike, pa čak i financija i računarstva.

Nije mu problem prepoznati pitanje koje netko postavi riječima (na engleskom), učita putem fotografije ili dokumenta.

Wolfram Alpha nepresušnan je izvor znanja, ali i jednostavno rješenje onima koji žele varati. Naravno, rješenje koje Wolfram Alpha prikazuje na ekranu računala ili mobilnog uređaja nije gotov esej iz likovnog o Van Goghu, ali je dovoljno podataka na jednom mjestu da je pisanje eseja samo stvar uobličavanja tih informacija u rečenice.

Ipak, kako bi malo otežali varanje studentima i učenicima, tvorci Wolfram Alpha profesionalnu verziju s detaljnijim objašnjenjima i rješenjima naplaćuju 7 dolara mjesečno (45,5 kuna).

U Wolfram Alphi ističu kako je to alat koji može dobro doći profesorima u pripremanju nastave, ali i učenicima koji nemaju na raspolaganju nekoga tko bi im mogao pojasniti neki komplicirani matematički ili kemijski zadatak.

I tvorac Wolfram Alphe Stephen Wolfram smatra kako njegov alat nije jednostavno rješenje za varanje na testovima, već edukacijski alat za budućnost.

Poznavanje matematike u današnjem, tehnologijom ispunjenom svijetu, neće vas odvesti daleko. Ali znati kako postaviti pravilno pitanje računalu i natjerati ga da napravi ono što vi želite, hoće, smatra Wolfram.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti