Umjetna inteligencija pomogla dovršiti dvjesto godina staru "Nedovršenu simfoniju"

Schubertova Osma (Nedovršena) simfonija nakon dva stoljeća napokon je dobila svoj završetak. I to uz pomoć umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 08.02.2019. / 13:26

Orkestar (Foto: Huawei) (Foto: Huawei)

O umjetnoj inteligenciji mnogo se govori u posljednje vrijeme. I dok neki smatraju kako je već počela zamjenjivati ljude, drugi ističu kako je glavna razlika između čovjeka i umjetne inteligencije u kreativnosti.

Međutim, da umjetna inteligencija (u suradnji s čovjekom) može biti kreativna i "stvoriti" umjetničko djelo, pokazuje primjer iz Londona.

Austrijski glazbeni genij i jedan od najvećih umjetnika svih vremena Franz Schubert 1822. godine skladao je svoju Osmu simfoniju. Međutim, spomenuta simfonija osim što predstavlja svojevrsno remek-djelo poznata je i po tome što je Schubert nikada nije dovršio pa se s vremenom u glazbenoj teoriji počela nazivati Nedovršenom simfonijom. Upravo su je u takvom obliku gotovo dvije stotine godina izvodili renomirani svjetski orkestri diljem svijeta.

Ali danas, nakon dva stoljeća, čini se kako je Schubertova Osma simfonija ipak dovršena. Za takav senzacionalni uspjeh zaslužni su Huawei, umjetna inteligencija koja pogoni njihov flagship model Mate 20 Pro i nagrađivani kompozitor Lucas Cantor. Oni su dovršili Schubertovu skladbu unatoč uvriježenom mišljenju kako će ona nedovršena otići u vječnost u svome primarnom obliku.

Naime, nova verzija skladbe stvorena je pomoću umjetne inteligencije koja pogoni Mate 20 Pro. Uređaj je pomoću specijalizirane aplikacije analizirao visinu timbra, visine i mjerača postojećih kretanja simfonije, a zatim je softver generirao melodiju za posljednja dva nedostajuća smjera. Završni rad predstavljen je u Londonu, a izveo ga je 66-dijelni engleski sesijski orkestar pod vodstvom nagrađivanog kompozitora Lucasa Cantora.

Moja je uloga bila izvući dobre ideje umjetne inteligencije i popuniti praznine kako bi se osiguralo da je konačni rezultat dostojan sviranja simfonijskog orkestra. Rezultat te suradnje s umjetnom inteligencijom dokazuje da tehnologija nudi nevjerojatne mogućnosti i značajno pozitivan utjecaj koji može imati na modernu kulturu, kazao je Cantor.

Ovom se izvedbom, tvrdi Cantro, stvorio konačni orkestralni rezultat i zaokružila cjelina harmonične suradnje između digitalnog novog doba i historijskih glazbenog klasika kao temelj za budućnost punu znanja, uživanja i lakšeg svakodnevnog života.

Iskoristili smo moć umjetne inteligencije kako bismo proširili granice onoga što je ljudski moguće i uvidjeli pozitivnu ulogu koju tehnologija može imati na moderne umjetničke izričaje, kazao je predsjednik Huaweijeve poslovne grupe za zapadnu Europu, Walter Ji.

Za dovršavanje Osme simfonije Huawei je razvio poseban digitalni alat, model za razumijevanje i razvoj glazbe, a čitav proces trajao je mjesecima.

Pri tome su korištene MIDI datoteke iz kojih je sustav umjetne inteligencije naučio uzorke i strukturu Schubertovih djela. Nakon što je umjetna inteligencija proizvela melodiju, kompozitoru Cantoru trebalo je samo 30 dana da “oživotvori” treći i četvrti stavak Osme simfonije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti