Umjetna inteligencija potukla ljude u videoigri Dota 2

Činjenica da je umjetna inteligencija savladala sve kompleksnosti i izazove koje takva igra protiv tima od pet igrača donosi, mogla bi značiti prekretnicu u razvoju umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 26.06.2018. / 10:17

Dota 2 (Foto: Dota) (Foto: Dota)

Već smo vidjeli kako računalo odnosno umjetna inteligencija može pobijediti čovjeka u kvizu Jepardy, šahu, tradicionalnoj igri Go pa čak i u debati. No, posljednji prikaz nadmoći umjetne inteligencije nad ljudima dolazi u kategoriji videoigara.

Tvrtka OpenAI, koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, a čiji rad podržava i Elon Musk, razvila je program koji je uspješno pobijedio grupu od pet vještih igrača u videoigri Dota 2.

OpenAI softver tako je dokazao da može savladati kompleksne zadatke unutar videoigre u stvarnom vremenu, ali istovremeno i donositi brze odluke koje utječu na dugoročnu strategiju u igri.

Činjenica da je umjetna inteligencija savladala sve kompleksnosti i izazove koje takva igra protiv tima od pet igrača donosi, mogla bi značiti prekretnicu u razvoju umjetne inteligencije.

Naime, za razliku od igre Go ili šaha, Dota 2 je izuzetno kompleksna igra koja dodatno dobiva na kompleksnosti u natjecateljskom sustavu. U svakom trenutku, igrač u Dota 2 mora odlučiti koji potez povući među više od 1000 mogućih poteza.

Iz OpenAI pojasnili su kako je njihova umjetna inteligencija učila slično kako to ljudi uče - kroz pokušaje i pogreške tijekom igranja videoigre protiv sebe samog. Umjetna inteligencija prvo je povlačila nasumične poteze kako bi kroz sustav nagrade i kazne naučila koji su potezi dobri, a koji loši.

Činjenica da je umjetna inteligencija savladala osnovna pravila igre, a potom i ušla u kompleksnije poteze i dugoročnu strategiju moglo bi promijeniti način na koji se umjetna inteligencija koristi za rješavanje stvarnih problema.

No, koliko je komplicirano naučiti umjetnu inteligenciju najbolje govori podatak kako je za savladavanje Dota 2 videoigre, bilo korišteno 128 tisuća procesorskih jezgri. Za usporedbu, u prosječnom računalu ili pametnom telefonu najčešće se nalaze četiri do osam jezgri. Također, upotrijebljeno je i 256 grafičkih procesora, a tijekom treninga umjetna je inteligencija odigrala videoigre u trajanju od 180 godina protiv same sebe.

Kako bi dokazali da njihov uspjeh nije slučajan, izazvali su najbolje rangirani američki Dota 2 tim. Meč će se odigrati 28. srpnja i biti će prenošen uživo.

Kako je izgledao meč između OpenAI i običnih igrača te što je sve bilo potrebno kako bi umjetna inteligencija savladala igru, možete pogledati u videu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti