Umrla je briljantna matematičarka bez koje Amerikanci ne bi stigli do Mjeseca

Zvali su ju jednim od "najvećih umova" NASA-e i SAD-a.

Martina Čizmić | 25.02.2020. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Katherine Johnson, crnkinja i briljantna matematičarka koja je imala jednu od ključnih uloga u slanju ljudske posade na Mjesec i čiji je genij prikazan u filmu "Skrivene brojke", preminula je u ponedjeljak u 101. godini, objavila je NASA.

NASA je s tugom primila vijest da je Katherine Johnson preminula jutros u 101. godini života. Ona je heroj Amerike i njezina pionirska ostavština nikada neće biti zaboravljena, navodi se u priopćenju.

Bivši predsjednik Barack Obama dodijelio joj je 2015. Predsjedničku medalju slobode.Na dodjeli nagrada dužnosnik NASA-e rekao je: "Radi se o jednom od najvećih umova u povijesti kojim se mogu dičiti naša agencija i naša zemlja."

Johnson je u NASA-i provela 33 godine i radila je na misijama Merkur i Apollo.

Njezin lik, kao i likovi njezinih crnih kolegica Dorothy Vaughan i Mary Jackson, utjelovljen je u filmu "Skrivene brojke" iz 2016., koji je bio nominiran za Oscara.

One su pomogle Americi pobijediti u svemirskoj utrci sa suparničkim Sovjetskim Savezom i istodobno ubrzale borbu za jednaka prava i prilike.

Kritičari su bili oduševljeni filmskom pričom o vizionarskom trojcu žena koji je nadišao rod, rasu i profesionalne granice na putu prema pionirskim letovima u svemir.

Johnson je odrasla u Zapadnoj Virginiji u razdoblju u kojem su prilike za crnce zbog segregacije bile ograničene, no njezina nadarenost za matematiku nije prošla nezapaženo te su se roditelji odselili u gradić u kojem je postojala gimnazija i za crnce.

Već s 15 godina primljena je na državno sveučilište West Virginia State College, gdje je i diplomirala matematiku i francuski.

Nakon profesorske karijere zaposlila se 1953. u Nacionalnom savjetodavnom odboru za aeronautiku, instituciji koja je bila preteča NASA-e, zajedno s desetak drugih crnih žena.

U NASA-i je radila do umirovljenja 1986. godine.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti