Umro paleontolog Yves Coppens, zaslužan za otkriće australopiteka Lucy

Francuski paleontolog Yves Coppens, koji je otkrio nekoliko fosila hominida, među kojima je i slavna Lucy, australopitek, umro je u srijedu u dobi od 87 godina, objavila je njegova izdavačka kuća.

Hina | 23.06.2022. / 08:11

Yves Coppens (Foto: Afp)

Yves Coppens nas je napustio jutros. Izgubila sam prijatelja koji mi je povjerio sve svoje radove, napisala je urednica Odile Jacob.

Znanstvenik je umro nakon duge bolesti, navodi izdavačka kuća.

Paleonotolog svjetskoga glasa, profesor emeritus na Collège de France i član Francuske akademije znanosti, Yves Coppens dugotrajno je istraživao ljudsku epopeju, talentom pisca, izdavača i esejista , napisala je Odile Jacob.

Podzemni prolazi ispod Chavin de Huantar Peruanski arheolozi otkrili nove tajanstvene prolaze ispod 3000 godina starog hrama: "Ovaj je prolaz drugačiji od ostalih"

Arheološka istraživanja na Visu Počela arheološka istraživanja na jednom od najznačajnijih lokaliteta na Jadranu

Coppens je jedan od "očeva" Lucy, a uz njega su znanstvenici Maurice Taieb i Donald Johanson. Godine 1974. u depresiji Afar u Etiopiji oni su pronašli fosil hominida, najcjelovitiji ikada pronađen - australopiteka starog 3,2 milijuna godina.

Sin nuklearnog fizičara, Yves Coppens rođen 9. kolovoza 1943. u Vannesu na zapadu Francuske, supotpisao je istraživanje šest hominida.

Pronalazak 3,2 milijuna starog skeleta u južnoj Etiopiji promijenio je dotadašnje razumijevanje hominida - Lucy je hodala uspravno mnogo ranije nego što se do tada znalo, no imala je izrazito malu glavu, tako da se ni lubanja mi mozak nisu znatnije razvili. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti