Unajmljujete smještaj preko Airbnba? Uskoro će vas slušati uređaj kojim se žele spriječiti tulumi

Jeli riječ o novom problemu za privatnost ili se samo želi spriječiti buka u stanovima koji se iznajmljuju preko Airbnba?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2020. / 09:28

Airbnb (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prilikom planiranja putovanja i traženja smještaja za milijune putnika samo je jedno internetsko mjesto koje posjećuju kako bi pronašli "bazu" tijekom boravka u gradovima – Airbnb. Servis koji povezuje osobe koje nude i traže smještaj iznimno je popularan i u Hrvatskoj, no problem pri takvom načinu iznajmljivanja stanova jest što nikada ne znate tko će vam se pojaviti na vratima.

Airbnb (Foto: AFP) Iznajmljujete preko Airbnba? Budite na oprezu zbog nove prijevare koja kruži Hrvatskom

Često su to osobe koje samo žele prespavati i, umjesto hotela, odlučili su se za Airbnb zbog cijene, no ponekad su to mlade osobe željne zabave i, s obzirom na to da su u drugim državama ostaju samo noć ili dvije-tri, nemaju previše obzira za susjede. Takvi gosti i tulumi nisu rijetkost, što izluđuje susjede, a vlasnici stanova i kuća koji su iznajmili prostor nisu svjesni toga kako njihovi gosti provode vrijeme.

U Airbnbu su svjesni su tog problema te su osobama koje iznajmljuju smještaj preko njihova servisa počeli slati mailove u kojima im preporučuju kupovinu uređaja za "sprječavanje tuluma". Riječ je o senzoru za praćenje razine buke koji ako buka prijeđe određenu granicu, obavještava vlasnika stana o tome kako bi on mogao pravodobno reagirati.

Ne treba ni napomenuti da takve uređaje i senzore stručnjaci za privatnost nisu prihvatili s oduševljenjem jer je riječ o nekoj vrsti nadzora gostiju i njihova privatnog prostora u kojem u tom trenutku borave. Iznimno je teško balansirati privatnost i funkcionalnost koju nude takvi uređaji, smatra sigurnosni stručnjak Daniel Cuthbert. Takvi su uređaji napravljeni za prikupljanje podataka i pitanje je kako se ti podaci procesiraju, gdje se pohranjuju i što se s njima radi, komentirao je za Vice.

Airbnb (Foto: AFP) Europska komisija prisilila Airbnb da za Europljane promijeni cijene

Iz Airbnba smatraju kako opasnosti za goste i njihovu privatnost nema jer takvi uređaji ne snimaju zvuk, već samo prate razinu buke u stvarnom vremenu. Privatnost gostiju tako je zajamčena, a iznajmljivači u isto vrijeme "održavaju snažnu vezu sa susjedima", kažu iz te kompanije. Također, iznajmljivači moraju goste upozoriti na postojanje takvih senzora u prostorima koje iznajmljuju, kako bi se u startu izbjegli problemi i potencijalne optužbe.

Da gosti nisu uvijek 100 posto sigurni u prostorima koje unajmljuju, pokazali su i neki slučajevi u kojima su iznajmljivači postavljali kamere u spavaće sobe i kupaonice stanova i kuća koje su iznajmljivali te su špijunirali goste. Neki iznajmljivači tvrde da su kamere postavljene iz sigurnosnih razloga, a pravilo Airbnba jest da, ako netko zaista ima kamere u prostoru koji iznajmljuje, o tome mora unaprijed upozoriti goste.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti