EMI, glazbena kuća koja je godinama bila podrška za bandove kao što su Coldplay, Beatles, Pink Floyd i ostali, prodala je svoju glazbenu jedinicu Universal Musicu.

Britanski EMI svoj je glazbeni biznis prodao Universal Musicu koji pod sobom ima etikete kao što su Def Jam, Motown, Decca, Island Records i ostali a u svoj će portfelj uključiti i one iz EMI-a dakle Blue Note, Capitol, Parlophone i Virigin Records.

Dok glazbene će glazbene etikete pripasti Universal Musicu njihova druga polovica poslovanja, odnosno glazbeno izdavaštvo pripasti će Sony konzorciju za više od 2 milijarde dolara.

Manager britanskog sastava Coldplay podržava ovaj poslovni potez EMI-ja, a i Mick Jagger iz Rolling Stonesa kaže kako će EMI konačno biti u vlasništvu ljudi koji glazbu imaju u krvi.

Universal Music je jedinica Vivendi, francuske medijske kuće.

Prošlost EMI-ja je prošla kroz dobre i loše trenutke od svojeg osnutka 1897. Naime kompanija koja se bavi ulaganjem Terra Firma predvođena Guy Handsom kupila je EMI za 4.2 mil. funti još 2007. netom prije globalne financijske krize.

No prošle je godine Terra Firma tužila Citigroup osuđujući banku da ih je prevarila glede cijene EMI-ja koju su smatrali prenapuhanom. Terra Firma je izgubila sud, a Citibank je oduzeto vlasništvo nad EMI jer klijent nije mogao platiti navedeni iznos.

Via BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju