Upozorenje Appleu: 'Ne znate u što se upuštate'!

Iz Applea ne žele komentirati glasine o razvoju vlastitog automobila, no zato ih je komentirao bivši izvršni direktor GM-a koji je Cooku poručio da mu je isplativije da se drži telefona

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2015. / 10:46

Upozorenje Appleu: 'Ne znate u što se upuštate'!

Prošle godine brojni su mediji objavili kako je izvršni direktor Tesle Elon Musk održao sastanak s jednim od Appleovih direktora Adrianom Pericom, nakon čega su mnogi posumnjali kako u Cookovoj kompaniji razmišljaju o akviziciji ovog proizvođača električnih automobila. No, iako je Musk potvrdio sastanak s ekipom iz Applea, naglasio je kako Tesla nije na prodaju. Apple se okrenuo zaposlenicima ove kompanije te su do sada zaposlili 50-ak ljudi koji su prije radili kod Muska u Tesli (ponajviše je riječ o pripravnicima), zbog čega su se mediji ponovno počeli pisati kako u ovoj kompaniji rade na razvoju automobila. S obzirom da iz Applea nikada ne komentiraju glasine, nije poznato koliko ima istine u informacijama o iCaru, no zato je glasine o Appleovom automobilu komentirao bivši izvršni direktor General Motorsa Dan Akerson.

On je u intervjuu za Bloomberg rekao da je on dioničar Applea, ne bi bio niti malo sretan s informacijama kako ova kompanija razvija električni automobil. Upozorio je Tima Cooka da dobro razmisli o ulasku na tržište automobila te kako uopće 'nije svjestan u što se upušta' jer je riječ o vrlo zahtjevnom tržištu ('mi sirovi čelik pretvaramo u automobile') s malim maržama. Također, poručio mu je da se drži razvoja i prodaje telefona i elektronike i velikih marži i velikog novca kojeg zarađuju na tim tržištima. Razvoj iCara navodno je bila želja Stevea Jobsa, a nije tajna kako je ova kompanija iznimno zainteresirana za automobilsku industriju te je čak i Tim Cook rekao kako je CarPlay (njihova platforma za upravljanje određenih opcija u automobilu putem iPhonea) ključan za njihovu budućnost. Naravno, postoji mogućnost da su Appleovi planovi vezani isključivo uz CarPlay i njegovu primjenu u što većem broju vozila, no moguće je da u ovoj kompaniji već sada gledaju u budućnost te da se, poput npr. Googlea, žele proširiti i na automobilsko tržište na kojem u budućnosti možemo očekivati velike promjene te bi upravo tehnološke kompanije mogle biti nositelji tih promjena. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti