Upozorenje Fine: Ove mailove ne otvarajte!

"Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka" lažna je poruka i sadrži netočne podatke!

Martina Čizmić | 15.12.2017. / 12:33

Phishing (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Financijska agencija (Fina) oglasila se priopćenjem kojim obavještava javnost da elektronička poruka pod nazivom "Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka", koja je u proteklih nekoliko sati odaslana s različitih adresa elektroničke pošte, nije kreirana ni poslana iz sustava Financijske agencije i ne treba je otvarati.

Ta je poruka nepoznatog porijekla i sadrži netočne podatke, upozorava Fina i poziva sve primatelje te i sličnih poruka da ih ne otvaraju niti po njima postupaju.

Financijska agencija šalje obavijesti o ovrsi isključivo sukladno zakonskom propisu, putem pružatelja poštanskih usluga. Prema potrebi, Fina kontaktira primatelje te dostavlja određene podatke i putem elektroničke pošte, međutim ističemo da je sva službena Finina korespodencija elektroničkom poštom moguća isključivo s internet domene fina.hr, piše u priopćenju.

Navedena poruka i njoj slične spadaju u malicioznu phishing kampanju, a poruke su lažnog sadržaja i konstruirane od javno dostupnih podataka, naglašava Fina u priopćenju.

Phising, prema objašnjenju CARNeta, koriste kriminalci koji prijevarom pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podatke s kreditnih kartica i sl.) kako bi ostvarili financijsku korist. U pravilu, phishing poruke prenose se elektroničkom poštom koja navodi korisnika da klikne na određeni link koji ga dalje vodi na stranice zloćudnog web-poslužitelja.

Takve zloćudne web-stranice obično se lažno predstavljaju kao web-stranice banaka, servisa za elektroničko plaćanje i sl. imitirajući njihov izgled. Kriminalci koriste javno dostupne podatke, a društvene mreže posebno su opasne jer podaci prikupljeni s njih mogu poslužiti za krađu identiteta.

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana isti je problem imala i Porezna uprava koju su hakeri iskoristili za odašiljanje lažnih dokumenata.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti