Upozorenje za sve koji rade od kuće: Ako koristite ovakve programe, odmah ih deinstalirajte

Dio zaposlenika jedne financijske tvrtke je zbog korištenja tih programa na kraju ostao bez posla.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2024. / 14:59

Naporan rad (Foto: Getty Images)

Iako su mnogi i prije pandemije radili od kuće, mnogi su dobre i loše strane udaljenog rada saznali tek nakon što smo svi bili primorani povući se u naša četiri zida i živjeti i raditi pod istim krovom. Nekima je takva promjena donijela olakšanje i više se ne žele vratiti u urede, dok su drugi jedna dočekali ponovno zauzeti svoje uredske pozicije, družiti se s kolegama i odvojiti privatno od poslovnog, što je jako teško uz rad od kuće.

Mladić za računalom George Costanza bio bi ponosan: Ljudi na YouTubeu gledaju videe online sastanaka kako bi izgledali zaposleno

Udaljenom radu zaposlenici su pristupili na različite načine. Neki su to dodatno vrijeme koje su dobili, a koje bi inače potrošili za put do posla i nazad iskoristili za duže spavanje, neki su ranije krenuli s poslom, kako bi imali više vremena za svoje stvari tijekom dana, dok su neki odlučili zabušavati kad za to imaju priliku. Kako bi zavarali poslodavce, počeli su koristiti različite alate i softver koji simulira radnje na računalima. Npr. ti alati bi nasumično pomicali miša, tipkali po tipkovnici i slično tako da, kada poslodavac zaviri u njihovu aktivnost na poslovnom računalu, čini se kao da oni nešto rade.

No kako su i poslodavci svjesni takvih alata napravljenih kako bi ih prevarili i oni su počeli koristiti softver koji je napravljen za otkrivanje takvih prevaranata. Do sada se u medijima nije previše govorilo o tome koliko je osoba otkriveno u takvom varanju poslodavaca, sve do nedavno kada je objavljeno da je prošli mjesec više od 12 osoba financijske tvrtke Wells Fargo otpušteno zbog korištenja uređaja ili aplikacija za simuliranje produktivnosti na njihovim računalima, odnosno kako su to naglasili u službenom dokumentu - zbog stvaranja impresije aktivnog rada.

Time su pokušavali prikriti svoj nerad, a nije objavljeno je li riječ o zaposlenicima koji su radili udaljeno, hibridno ili iz ureda, no kako ova tvrtka omogućuje fleksibilan rad, možemo pretpostaviti kako su barem dio radnog vremena radili od kuće jer teško da su bili u uredima i pred svima radili neke druge stvari, dok su im na računalima bili aktivirani spomenuti programi za simulaciju produktivnosti. Svi koji su dobili otkaz radili su u odjelu za investicije.

Koncentracija, ilustracija Nije stvar u produktivnosti: Dio direktora želi radnike u uredima zbog razloga koji nemaju veze s poslom

Nije teško zaključiti kako će nakon otkaza svi zaposlenici Wells Farga koji na svojim računalima imaju instalirane slične alate za pomicanje miša ili upravljanje tipkovnicom odmah deinstalirati te programe. Osim njih, o istom bi mogli razmisliti i svi ostali koji rade od kuće jer, iako su alati koji stvaraju impresiju aktivnog rada sve napredniji, ista je stvar i s programima napravljenim da prepoznaju obrasce i način rada takvih programa tako da bi o ovakvim informacijama o otkazima zbog simuliranja produktivnosti mogli slušati i u budućnosti.

Izvor: The Verge 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti