Ups! Amazon pogreškom poslao 1700 Alexinih snimki krivoj osobi

Koliko je osobnih informacija bilo u tim snimkama najbolje govori činjenica da su novinari C't magazina uspjeli identificirati osobu čije su snimke greškom poslane i kontaktirati ju.

Martina Čizmić | 20.12.2018. / 16:44

Amazon Echo Dot (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Pametni zvučnici s ugrađenim virtualnim asistentima mogu biti veoma korisni u domu, ali, kao što pokazuje sljedeći primjer, mogu biti i problem.

Naime, Amazon je greškom poslao čak 1700 snimki osobe koja razgovara s Alexom krivoj osobi. Problem je time veći, što to uopće nisu shvatili dok ih nije kontaktirao njemački časopis C't magazine.

Njima se javio vlasnik Alexe koji je od Amazona zatražio da mu pošalju sve podatke koje imaju o njemu, u sklopu GDPR-a. No, neugodno se iznenadio kad je otkrio da mu je poslan cijeli niz snimki potpuno nepoznate osobe. Među njima su čak i bile snimke te nepoznate osobe pod tušem.

Koliko je osobnih informacija bilo u tim snimkama najbolje govori činjenica da su novinari C't magazina uspjeli identificirati osobu čije su snimke greškom poslane i kontaktirati ju.

Zanimljivo, Amazon nije odmah kontaktirao pravog vlasnika snimki, već su mu se, nakon što je cijela priča dospjela u javnost, "ispričali" poslavši mu nove Echo uređaje i Prime pretplatu.

Na službeni upit novinara o cijelom slučaju, iz Amazona su pojasnili kako se radi o "ljudskoj pogrešci" te "izoliranom slučaju". Dodali su i kako su "poduzeli sve da se takav slučaj više ne ponovi" te su o svemu obavijestili nadležno tijelo za provedbu GDPR-a.

Ako slučajno imate Alexu i volite joj odavati tajne, možete provjeriti što točno Amazon točno snima i pohranjuje odlaskom na službenu Alexinu stranicu, a tamo ujedno možete i obrisati dijelove koji su osjetljivi (poput adrese, broja računa i slično).

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti