Ups za Microsoft: Prvo tvrdili da nije ozbiljno, a sad pozivaju na hitnu instalaciju sigurnosnih zakrpi na sve Windowse

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je Microsoft znao za neki sigurnosni propust u svojim softverima, a da ga nije shvaćao ozbiljno dok ga hakeri nisu počeli iskorištavati.

Martina Čizmić | 11.08.2022. / 10:30

Windows 8 (Foto: Afp)

Kad je u siječnju 2020. prvi put prijavljena ranjivost otkrivena u Microsoftovom dijagnostičkom alatu, u Microsoftu su odmahnuli rukom i rekli kako ju ne smatraju sigurnosnim problemom. No, ono što oni nisu smatrali problemom, hakeri su vidjeli kao potencijalni način za kompromitaciju uređaja.

Slika nije dostupna Poražavajući podaci: Od Windows 11 popularniji su Windows 10, 8, 7 pa čak i XP

Nakon što je otkriveno da su hakeri masovno počeli iskorištavati tu ranjivost, koja se naziva DogWalk, Microsoft se predomislio i označio ju kao izuzetno ozbiljan sigurnosni propust te pozvao korisnike svih Windows i Windows Server inačica da, što je prije moguće, instaliraju sigurnosnu zakrpu.

Naime, DogWalk iskorištava ranjivost koja je otkrivena u Windows Microsoft Support Diagonostic Tool. Zahvaljujući toj ranjivosti i uz malo socijalnog inženjeringa ili phisnihga, hakeri mogu prevariti korisnike i navući ih da posjete lažne internetske stranice ili otvore dokumente u kojima se skriva zlonamjerni kod te tako ostvariti pristup računalu.

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je Microsoft znao za neki sigurnosni propust u svojim softverima, a da ga nije shvaćao ozbiljno dok ga hakeri nisu počeli iskorištavati.

Haker - 1 Koristite se Windowsima? Odmah instalirajte sigurnosnu zakrpu jer vam je sustav u opasnosti

Korisnicima preostaje tek redovito ažurirati svoje operativne sustave i biti posebno oprezni prilikom otvaranja elektroničkih poruka koje dolaze s nepoznatih adresa i u sebi sadrže linkove ili dokumente.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti