Uskoro će se moći rezervirati karte za prvi let komercijalnim električnim zrakoplovom

Cijena jedne karte iznosi oko 170 dolara, a u prodaji će biti dostupno 30 karata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.06.2023. / 15:45

Heart Aerospace ES-30 (Foto: Heart Aerospace)

Scandinavian Airlines (SAS) ovaj tjedan otvara rezervacije za prvi komercijalni let električnim zrakoplovom. Svi zainteresirani koji žele biti dio povijesti i osjetiti kako je to poletjeti u zrakoplovu koji pokreću električni motori svoje mjesto mogu kupiti za 1946 kruna (ova cifra nije izabrana slučajno, već ona označava godinu osnutka SAS-a), što iznosi oko 180 dolara, no moraju se požuriti jer kompanija u prodaju pušta samo 30 karata.

Slika nije dostupna Poletio brzinom 623 km/h: Rolls-Royce tvrdi da je njihov električni zrakoplov najbrži zrakoplov svoje vrste na svijetu

Čak i oni koji uspiju kupiti karte za taj prvi let nemaju razloga za žurbu jer je plan skandinavskog zrakoplovnog prijevoznika da avion poleti tek - 2028. godine. Sve više zrakoplovnih kompanija investira u elektrifikaciju te razvijaju i testiraju zrakoplove s električnim motorima, no proći će još dosta vremena dok oni zamjene klasične zrakoplove, barem na nekim manjim udaljenostima.

Cilj SAS-a jest postići nultu stopu emisije štetnih plinova, što namjeravaju postojeći do 2050. godine. Kako bi u tome uspjeli, već sada razvijaju i koriste različite inovacije, a ključnu ulogu u tome trebali bi imati električni zrakoplovi koji će letjeti na manjim udaljenostima.

Za svoj prvi komercijalni putnički let SAS namjerava koristiti zrakoplov švedskog startupa Heart Aerospace ES-30 u kojem ima mjesta za 30 putnika. Osim SAS-a, u ovu kompaniju i njihovu tehnologiju investiraju i drugi veliki zrakoplovni prijevoznici poput United Airlinesa i Air Canade te su do sada primili već 230 narudžbi za zrakoplov čije bi isporuke trebale krenuti 2028. godine.

Slika nije dostupna Letjeti zelenije znači letjeti - skuplje

Model ES-30 pokreću četiri električna motora, a njegov doseg s baterijom još uvijek nepoznatog kapaciteta iznosi oko 200 km, a do kraja do sljedećeg desetljeća namjeravaju udvostručiti taj doseg.

Činjenica da sada možemo pozvati naše putnike na sljedeći veliki korak u budućnosti avijacije je prirodni nastavak našeg pionirskog duha i značajan korak u našem putu prema održivijoj avijaciji, komentirao je predsjednik i izvršni direktor SAS-a Anko van der Werff.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti