Jedna od stvari koju sve češće čujem jest “ne želim da se moje ime vidi na Googleu” ili “ne želim da mi prate smartphone, koga briga gdje sam i što radim”. Postoje dva odgovora na ove izjave, prvi je taj je to više nemoguće zaustaviti i da se apsolutno sve prati, i drugi je taj da je to dobro.

Svaka transformacija čovječanstva traje godinama i nikad nije ugodna. Starije generacije možda nikad neće shvatiti zašto je dobro to što se sve prati, dok će mladima biti to sasvim normalna stvar. Poanta je u tome da nije nužno loše što nas prate i što nam je dostupna tehnologija kojom možemo pratiti apsolutno sve. Sjetite se malo pametnih narukvica, novih pametnih satova, mobitela i ostalih uređaja kojima možemo pratiti spavanje, kretanje, vježbanje, kako funkcionira naše tijelo.

Koliko samo poznajete vaše tijelo? Koliko imate informacija o njemu? Skoro ništa, jedino što možete znati jest ako odete doktoru, izvadite krv i dobijete analizu s brojkama koje ne razumijete. Evolucija čovječanstva oslanja se na tehnologiju koja će nam omogućiti da bolje upoznamo svoje tijelo i damo mu ono što mu je potrebno, bez da odemo doktoru. U tome će nam pomoći pametne narukvice, majice, čarape, tenisice, rukavice, kape, jakne, kacige, itd. Gotovo sve čime ćemo biti okruženi sakupljat će informacije — i to je dobro.

Sve te informacije iskoristit će se kako bi se olakšao život. Zamislite situaciju u kojoj ujutro idete automobilom na posao i vaš pametni automobil izračuna najbolju rutu do vašeg posla, jer možda postoje neki radovi na cesti za koje nemate pojima, a na kojima biste izgubili možda sat vremena, ako ne i više. Ili recimo da idete u trgovinu i znate točno što trebate kupiti jer će vaš pametni hladnjak imati popis namirnica koje često kupujete a kojima je istekao rok trajanja ili možda zaliha. 

Ne, nećemo se zaglupiti ovim stvarima, već će nam upravo ta tehnologija i te informacije pomoći da radimo stvari koje su od veće važnosti. Ljudi će više razmišljati o načinu kako još više poboljšati svijet. Naravno, bit će tu i situacija u kojima će se te informacije iskorištavati na loš način, no to je nešto što nas prati od kada postoji čovječanstvo, tako da — ništa novo.

Svijet će biti drugačije mjesto, i s time se slaže i poznati istraživač Jason Silva, pa tako da vidite da nisam jedini koji tako razmišlja, pogledajte video i uvjerite se i sami. Ne trebate se bojati nove tehnologije, već je treba samo iskoristiti na najbolji mogući način.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju