Stigle nove preporuke EU-a: Stariji od 60 i ranjive skupine trebali bi što prije doći po drugi booster cjepiva protiv bolesti COVID-19

Zdravstvene agencije EU-a od travnja preporučuju drugo docjepljivanje samo za one starije od 80 godina i najugroženije.

Hina | 11.07.2022. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zdravstvene agencije Europske unije preporučit će u ponedjeljak drugu dozu docijepljivanja protiv koronavirusa za sve starije od 60 godina zbog novog širenja zaraze i hospitalizacija diljem Europe, rekla je u ponedjeljak povjerenica EU-a za zdravstvo.

Danas će ECDC i EMA preporučiti dodatno docjepljivanje kako bi zaštitili najugroženije, rekla je povjerenica Stella Kyriakides, misleći na Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Europsku agenciju za lijekove.

Slika nije dostupna Dolazi booster doza nove generacije? "Za jačanje imuniteta, ali prilagođena i za ovaj soj..."

Agencije bi trebale objaviti zajedničko priopćenje.

Ključno je da svi stariji od 60 godina i sve ranjive osobe što prije dođu na drugu dozu docjepljivanja, rekla je Kyriakides.

Zdravstvene agencije EU-a od travnja preporučuju drugo docjepljivanje samo za one starije od 80 godina i najugroženije.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja cijepljenja, koje su posljednjih mjeseci usporene gotovo do zastoja.

Moramo djelovati sada kako bismo povećali zaštitu građana koji su ugroženi tijekom ljetnih mjeseci, rekla je Kyriakides.

Slika nije dostupna Najveće istraživanje dosad potvrdilo: Nije bitno koje cjepivo protiv koronavirusa primite, već koliko doza

Napomenula je da su trenutno dostupna cjepiva za docjepljivanje, kao što su Pfizerovo i Modernino, "vrlo učinkovita u smanjenju teškog oblika covida".

Međutim, nije jasno koliko su učinkoviti u sprječavanju infekcija najnovijim podvarijantama omikrona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti