Pojavio se 1982 godine i već od samoga starta bilo je jasno da se radi o računalu koje će obilježiti cijelu jednu eru, ali i povijest računala općenito. Commodore 64 osamdesetih je godina prošloga stoljeća bio pojam, sinonim, kult, mit, nazovite to kako god hoćete. Prodan je u 17 milijuna primjeraka, što možda iz današnje perspektive mnogima ne izgleda kao nešto spektakularno, ali je bilo jer to su bila neka sasvim druga vremena… Uostalom, koliko je Commodore 64 bio vrijedan, najbolje će reći podatak da ga je sama kompanija htjela umiroviti, ali nije mogla zbog ogromne potražnje, a kada su ga konačno prestali proizvoditi, u travnju 1994., uskoro su – bankrotirali.

Posljednjih godina u modi je “retrostil”, vraćanje u povijest, stoga je njemačka kompanija Koch Mediju najavila kako će se početkom 2018. na tržištu pojaviti replika računala Commodore 64! Dimenzijama će, barem u prvom izdanju, biti točno za 50% manji od originalnog Commodorea 64, no u Koch Media najavili su kako će s vremenom na tržište plasirati i potpuno vjernu repliku.

C64 Mini, kako je nazvan, dolazi u retroizdanju, no s modernim mogućnostima, kao što je HDMI izlaz. S njim će se isporučivati i originalne videoigre koje će, opet prema najavama iz Koch Medija, biti u potpunost vjerne originalnim vremenima u kojima je dominiralo ovo računalo…

Na C64 Mini isto ćete tako moći priključiti dva kontrolera, odnosno džojstika koji će biti usklađeni s poviješću, ali i standardnu USB tipkovnicu. Više o cijelom projektu saznajte ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju