Commodore 64 proslavio 35. rođendan

Commodore 64 prvi se put pojavio u kolovozu 1982., a bio je čak tri puta jeftinije od Applea II.

Martina Čizmić | 16.08.2017. / 12:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mlađe generacije vjerojatno su o Commodoreu 64 samo čitali u knjigama ili za njega čuli iz poneke nostalgične priče starijih. No, te davne 1982. godine Commodore 64 bio je zadnji krik tehnologije.

Procjenjuje se da je svojevremeno bilo prodano gotovo 20 milijuna tih računala, što je tek nedavno premašio Raspberry Pi.

Commodore 64 bio je uredsko računalo opremljeno uredskim aplikacijama, ali i omiljeno kućno računalo na kojem su brojne generacije programera napravile svoje prve programerske korake. Dodatno je na njegovu popularnost utjecao i velik broj videoigara koji je bio izdan za to računalo.

Iz današnje perspektive performanse Commodorea 64 izgledaju smiješno. Svi pametni telefoni imaju više memorije i brži procesor. Naimme, prvi model Commodorea 64 bio je opremljen procesorom MOS 6510 koji je radio na 1 MHz s, za tadašnje doba impresivnih 64 KB RAM-a (otud i ime). Što se tiče ekrana, mogao je prikazati čak 16 boja na maksimalnoj rezoluciji 320 x 200 piksela.

Na samo računalo moglo se priključiti ekran, printer, disk i kasetofon te igraće palice (joystick).

U odnosu na tad popularni Apple II, Commodore 64 imao je jednu veliku prednost. Bio je osjetno jeftiniji – stajao je 595 američkih dolara.

Commodore 64 uspješno je živio i funkcionirao sve do početka 1990. i pojave PC-a s Windowsima. Tvrtka je 1994. prijavila bankrot i prestala s proizvodnjom.

Brand, koji je sad u rukama talijanskih poduzetnika, pokušao je oživjeti staru slavu 2007. godine novom serijom računala namijenjenih gejmerima, ali nije uspio zabilježiti značajniji uspjeh.

Talijani ne odustaju od oživljavanja branda Commodore 64 te su se okrenuli tržištu mobilnih uređaja. Zasad bez previše uspjeha.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti