Za nostalgičare: Stiže Commodoreov smartphone

U osamdesetima i devedesetima uživali smo u igranju na Commodoreu 64, a uskoro ćemo imati prilike iste igre igrati na mobilnom telefonu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.07.2015. / 09:26

Za nostalgičare: Stiže Commodoreov smartphone

Jedan od omiljenih brandova tinejdžera u osamdesetima i početkom devedesetih bio je Commodore na čijim su računalima milijuni igrali video igre poput Pacmana, Comanda, Pit Stopa, Bruce Leeja, Last Ninje i brojnih drugih koje su, iako grafikom ne mogu konkurirati igrama niti na današnjim telefonima, a kamoli računalima, bile iznimno zabavne. Ova je kompanija bankrotirala 1994. godine te su od tada prava na ime kupovale brojne kompanije koje su pokušale unovčiti nekadašnju popularnost Commodorea, no u tome nisu uspjele. Prema informacijama Wireda, prava na ovo ime sada su otkupila dva talijanska poduzetnika koji pripremajui Commodoreov pametni telefon koji će raditi na Androidu, a njegova najveća vrijednost bit će instalirani emulatori za igre s Commodorea 64 i Amige pa će se vlasnici ovog telefona ponovno moći vratiti u osamdesete i odigrati neke od najpopularnijih igara iz prošlog stoljeća.

Novi trailer - Batman v Superman: Dawn of Justice

Nešto slično prije pet godina pokušala je napraviti kompanija Commodore USA koja je predstavila all-in-one računalo C64x koje je pokretao Intelov Atom procesor, imao je 4GB RAM-a, Blu-ray čitač i 1TB prostora za pohranu podataka, no s obzirom na slab interes za ovim računalom, kompanija je ugašena 2013. Što se pametnog telefona tiče, na tržištu će se prodavati po imenu PET, a osim navedenih emulatora, neće se previše razlikovati od ostalih mobilnih uređaja koji rade na Androidu. Ovaj smartphone tako radi na 64-bitnom 1,7GHz osmojezgrenom Mediatekovom procesoru, ima stražnju 13MP kameru i 3,000mAh bateriju. Verzija sa 16GB prostora za pohranu podataka i 2GB RAM-a koštat će 300 dolara, dok će se za 65 dolara više moći nabaviti premium verzija na koju će moći pohraniti 32GB podataka i koja ima 3GB RAM-a, a oba modela imat će i microSD karticu kapaciteta 32GB. Dijagonala ekrana iznosi 5,5 inča rezolucije 1920x1080 piksela, a operativni sustav koji pokreće Commodore PET je Android 5.0 Lollipop.

Foto: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti