Uspjeli su: Nakon nekoliko odgađanja zbog koronavirusa, u svemir su lansirana prva dva slovenska satelita

Slovenski sateliti lansirani su u sklopu programa Small Spacecraft Mission Service kojim je moguće istovremeno lansirati brojne male i nanosatelite.

Martina Čizmić | 03.09.2020. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Slovenija ima satelite u Zemljinoj orbiti. Nakon što je zbog pandemije koronavirusa i loših vremenskih uvjeta, lansiranje nekoliko puta odgađano, iz Francuske Gvajane lansirana su prva dva slovenska satelita - Nemo HD i Trisat.

Ovo je povijesni dan za Sloveniju, ali i cjelokupnu slovensku znanost jer je po prvi put iz europskog lansirnog centra, lansirana europska raketa s najviše satelita do sad - ukupno 53 satelita. 

 

Slovenski satelit Nemo HD trebao bi se smjestiti na visini od otprilike 515 kilometara od Zemlje, a glavna će mu zadaća biti interaktivno promatranje našeg planeta zahvaljujući multispektralnoj kameri i videokameri visoke razlučivosti. Ako sve prođe dobro, oko Zemlje bi trebao kružiti sljedećih pet godina.

Satelit, ilustracija (Foto: Getty Images) Slovenija u svemiru: S dva mala satelita planiraju snimati Zemlju

 

Nanosatelit Trisat bi sa svojih pet kilograma trebao kružiti na visini od oko 530 kilometara i prvestveno je namijenjen testiranju izdržljivosti nove svemirske elektronike, a ujedno će nadzirati zagađenost površine mora, detektirati žarišta požara te bilježiti razine vulkanske prašine u atmosferi.

Direktor tvrtke Arianespace, koja je obavila samo lansiranje, Stephane Israël, potvrdio je uspješno lansiranje rakete te dodao kako je program Small Spacecraft Mission Service (SSMS) prvi korak na rastućem tržištu malih satelita.

 Slovenski sateliti tijekom jutra trebali bi se "javiti" u svoj baze u Ljubljani i Mariboru, nakon čega će njihovi timovi zaista moći proslaviti uspješno lansiranje nakon dugo čekanja. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti