Uspješno testiranje na ljudima: Sve smo bliži laserskom ultrazvuku

Rezultati dobiveni laserskim ultrazvukom mogu se usporediti sa slikom dobivenom metodama koje se danas koriste, odnosno prislanjanjem posebnih sondi na kožu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.12.2019. / 10:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući velikom napretku medicine i tehnologije, napravljen je prvi veliki korak prema ultrazvuku koji će ljudi moći jednostavno obavljati sami od kuće, korištenjem prijenosnog laserskog uređaja. Danas je za snimanje ultrazvukom potrebno prisloniti posebnu sondu na tijelo – taj uređaj šalje zvučne valove koji putuju kroz kožu, odbijaju se od mišića, masnoća, tkiva i vraćaju nazad prema sondi. Na temelju povratnih informacija, dobije se unutarnja slika dijela tijela na kojem je rađen ultrazvuk.

Iako je riječ o prilično jednostavnom postupku, ultrazvuk ipak zahtijeva fizički kontakt sonde s tijelom, što u nekim slučajevima nije moguće, odnosno nije poželjno, npr. s bebama, osobama s osjetljivom kožom ili s ljudima koji imaju opekotine. Inženjeri s MIT-a pokušavaju naći alternativu takvom postupku i čini se da su na odličnom putu – rješenje je laserski ultrazvuk. Dakle, bez potrebe za prislanjanjem uređaja na tijelo, s udaljenosti od oko pola metra može se dobiti slika unutrašnjosti tijela kao i s klasičnim snimanjem ultrazvukom.

Korištenje takve metode zahtijeva korištenje dvaju lasera – s prvim se stvaraju zvučni valovi koji se "probijaju" kroz tijelo, dok drugi laser s udaljenosti detektira reflektirane valove. Iz tih valova zatim se dobiva slika koja bi inače nastala iz klasičnog ultrazvuka kakav se danas koristi.

Laserska metoda prvo je testirana za dobivanje slike metalnih objekata postavljenih u neku vrstu želatinoznog kalupa i ta je slika bila jednaka kao i ona napravljena klasičnim ultrazvukom. Nakon toga korišteno je životinjsko tkivo, odnosno eksperiment je napravljen na svinjskoj koži, a na kraju se ta metoda primijenila i na ljudima. Na šest dobrovoljaca napravljen je prvi laserski ultrazvuk, a slika koja je dobivena može se usporediti s klasičnim ultrazvukom te su na njoj jasno vidljivi mišići, tkivo, kosti itd. 

Na početku smo onoga što bismo mogli nazvati laserskim ultrazvukom, rekao je jedan od glavnih istraživača na projektu, Brian W. Anthon s MIT-jeva odjela za mehaničko inženjerstvo i medicinsko inženjerstvo i znanost. Dodao je kako se nada da bismo u budućnosti mogli doći do točke u kojoj bi mogli raditi sve što danas radimo s klasičnim ultrazvukom, no s udaljenosti.

Također, s daljnjim razvojem takve tehnike i tehnologije laserski ultrazvuk mogao bi se provoditi korištenjem malih i prijenosnih uređaja, što znači da ćemo ih zaista svi moći koristiti od kuće, bez potrebe za posjetom liječniku.

Izvor: Mit.edu
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti