Uspješno uzgojena ugrožena vrsta koralja: "Postoji potencijal da se spasi vrsta"

Centar za spašavanje koralja na Floridi posljednjih je tjedana uspio uzgojiti stotine novih koralja koji pripadaju vrsti kaktusnog koralja u objektu od 185 kvadratnih metara.

Hina | 22.04.2022. / 10:32

Koraljni greben, ilustracija
Koraljni greben, ilustracija (Foto: Afp)

Znanstvenici su uspješno uzgojili ugroženu vrstu koralja u sklopu projekta za koji se nadaju da će obnoviti oštećene koraljne grebene uz obalu Floride kojima prijeti relativno nova bolest, objavila je u četvrtak organizacija za spašavanje koralja.

Grebeni na Floridi i na Karibima suočavaju se sa rastućom prijetnjom uništenja zbog bolesti koja lišava koralje njegove boje i na kraju dovodi do odumiranja.

Centar za spašavanje koralja na Floridi posljednjih je tjedana uspio uzgojiti stotine novih koralja koji pripadaju vrsti kaktusnog koralja u objektu od 185 kvadratnih metara u kojem se nalazi ukupno 18 vrsta floridskih koralja koje su ugrožene bolešću.

Postoji potencijal za razmnožavanje tih koralja... na razini da biste mogli vratiti neke od ovih koralja u divljinu. I postoji potencijal da se spasi vrsta, rekao je Justin Zimmerman, voditelj centra za spašavanje koralja na Floridi.

Bolest gubitka koraljnog tkiva prvi put je uočena u blizini Miamija 2014., a do 2017. proširila se na najsjeverniji greben Floride, a kasnije na Key West na jugu.

Koraljne vrste koje zahvati ta bolest imaju stopu odumiranja od 66-100 posto, što je čini smrtonosnijom od poznatijeg fenomena izbjeljivanja koralja koji je obično uzrokovan višim temperaturama vode povezane s klimatskim promjenama.

Centrom za spašavanje koralja na Floridi upravlja SeaWorld, tematski park za morske životinje, a dijelom financira Disneyjev fond za očuvanje.

Bolest gubitka koraljnog tkiva predstavlja još jednu prijetnju svjetskim koraljnim grebenima, koji se već suočavaju s egzistencijalnom prijetnjom zbog klimatskih promjena.

Veliki broj potomaka koje proizvedu spašeni koralji bit će neophodan za obnovu floridskog koraljnog grebena, rekao je Gil McRae iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja Floride.

Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena (GCRMN), globalna podatkovna mreža koju podržava UN, u listopadu je objavila da je 14 posto svjetskih koralja na grebenima već izgubljeno između 2009. i 2018.

Oštećenje koraljnih grebena među bezbroj je pitanja o kojima aktivisti nastoje podići svijest tijekom ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje u petak, 22. travnja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti