Uspješno završen premijerni ciklus najvećeg europskog clean tech akceleratora

Svih šest timova kroz program je primilo financijsku potporu u iznosu od 10.000 ili 15.000 ovisno o stupnju razvoja.

Martina Čizmić | 28.09.2019. / 10:46

Frane Šesnić (Foto: ZICER)

Svježe investicije (među njima i milijunska domaćeg glavnog investitora), otvaranje podružnice u SAD-u i dogovorene suradnje s domaćim i međunarodnim klijentima neki su od uspjeha predstavljenih danas na završnici hrvatskog EIT Climate-KIC akceleratora. Ovaj šestomjesečni program katalizira rješenja koja odgovaraju na bitna pitanja ekološke krize i akcelerira startupove fokusirane na čiste tehnologije, a svoju je premijeru pod vodstvom ZICER-a ove godine doživio u Hrvatskoj.

„Danas su timovi pokazali da u Zagrebu i u Hrvatskoj mogu nastati rješenja koja će umanjiti klimatske promjene i koja pripadaju sferi čistih tehnologija. Takva rješenja su i globalno konkurentna. Naši su timovi uspješno izvršili ovaj akceleracijski program, dobili su nova znanja i kompetencije i mogu izaći na tržište“, na događaju je izjavio Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

„Svi znamo da su klimatske promjene i energija neki od ključnih izazova današnjice, a od lipnja ove godine Grad Zagreb ima svoj akcijski plan za energetski održivi razvoj kojim se uključujemo u borbu s tim globalnim problemom. Ponosni smo da smo intenzivno uključeni u ovo pitanje i zato će nam sve vaše inovacije i pronalasci jako dobro doći u budućnosti“, izjavila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zaželjevši daljnji uspjeh prisutnim timovima.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. To je program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, a od travnja do rujna se paralelno implementira u 12 europskih država. Na današnjem smo događaju, kroz pojedinačna predstavljanja, imali prilike vidjeti napredak šest timova i startupova koji su tijekom posljednjih šest mjeseci intenzivno razvijali svoje clean tech proizvode. Razvojem inovativnih rješenja oni aktivno sudjeluju u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni.

„Rad u akceleratoru nam je uvelike pomogao u oblikovanju poslovnog plana s kojim smo uspješno i u rekordnom vremenu pronašli investitora i zaključili prvu seed investiciju“, rekao je Hrvoje Boljar, suosnivač startupa Miret.

Svih šest timova (Ascalia, Makabi Agritech, WePark, Miret, Naval Hydro i Urban Oasis) kroz program je primilo financijsku potporu u iznosu od 10.000 ili 15.000 ovisno o stupnju razvoja. Neki od timova u posljednjim su tjednima akceleratora ostvarili i značajna ulaganja, a startup Ascalia prikupio je investiciju vrijednu 1,2 milijuna kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti