Usprkos američkim zabranama, Huawei je povećao prihode i prodaju telefona

Iza Huaweija je teška godina koja je bila prepuna izazova, no usprkos tome uspjeli su ostvariti najveće prihode dosad te povećati broj isporuka pametnih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2020. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Donald Trump uspio je stavljanjem Huaweija na crnu listu kompanija kojima je zabranjeno surađivati s Amerikancima zaustaviti dotad veliki rast tvrtke koja je bila na putu za preuzimanje vodeće pozicije na globalnom mobilnom tržištu. Iako natezanja između SAD-a i Kine te Huaweija traju već neko vrijeme, takva radikalna odluka ipak je bila prilično šokantna te je za korisnike diljem svijeta značila da na nadolazećim modelima Huaweijevih telefona više neće moći koristiti Googleove servise.

Slika nije dostupna Huawei se sprema zamijeniti Googleove aplikacije brže no što smo mislili

Za veliki broj potencijalnih kupaca zabrana donesena prošlog svibnja bila je znak da se moraju okrenuti konkurentskim kompanijama te umjesto Huaweijeva telefona kupiti smartphone nekog drugog proizvođača. Usprkos tome, kineska kompanija uspjela je godinu završiti u plusu – s povećanjem prihoda i povećanjem broja prodanih telefona. Predsjednik Eric Xu u novogodišnjoj poruci zaposlenicima rekao kako procjenjuju da je u 2019. ostvaren porast prihoda od 18 posto (što je manje od porasta ostvarenog godinu dana ranije, koji je iznosio 19,5 posto) te je 122 milijardi dolara najviši ostvaren prihod kompanije dosad.

Ovo će biti teška i izazovna godina

Također je porasla i isporuka pametnih telefona. Oko 240 milijuna isporučenih smartphonea predstavlja rast od 20 posto u odnosu na godinu ranije, a najveći broj prodanih uređaja odnosi se na telefone predstavljene prije zabrane, dakle one s Googleovim servisima. Rast je ostvaren dijelom i zbog povećane prodaje telefona u Kini jer se dio Kineza solidarizirao s kompanijom za koju smatraju da je postala žrtva američke politike. Kako će izgledati budući modeli Huaweijevih smartphonea, možemo vidjeti na primjeru modela Mate 30. Riječ je o prvom telefonu Huaweija bez Googlea koji smo nedavno imali priliku recenzirati i zaista je riječ o fantastičnom uređaju sa snažnim hardverom i odličnim kamerama, no bez Googleovih servisa teško će moći konkurirati na globalnom tržištu.

Huawei Mate30 Pro RECENZIJA: Huawei Mate 30 Pro – kineski adut vrhunskih performansi za kojim čeznemo

Kako bi riješili problem Googlea i nedostatka aplikacija, Xu je rekao da će se ove godine u potpunosti posvetiti razvoju vlastitog ekosustava Huawei Mobile Services, uključujući i servise poput clouda i trgovine aplikacija koju je nazvao osnovom za prodaju pametnih uređaja izvan Kine. Podsjetimo, u drugoj polovici godine predstavili su i vlastiti operativni sustav Harmony OS, a iako su neke glasine govorile da ga na mobilnim uređajima možemo očekivati već tijekom 2020., čini se da će proći još neko vrijeme prije njegova usavršavanja i lansiranja na pametnim telefonima.

Što se 2020. godine tiče, Xu je rekao da će biti teška te ne očekuje veliki rast kakav su ostvarili u prvoj polovici prošle godine, napomenuvši da tržište postaje kompliciranije, uz još veći pritisak na globalnu ekonomiju. Dugoročno, američka vlada nastavit će suzbijati razvoj vodećih tehnologija, što je izazovna situacija za Huawei, dodao je predsjednik kompanije.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti