Huawei se sprema zamijeniti Googleove aplikacije brže no što smo mislili

Hoće li Huawei zaista u 2020. godinu ući sa vlastitim verzijama najpopularnijih aplikacija, ubrzo ćemo vidjeti.

Martina Čizmić | 24.12.2019. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei bi već do kraja 2019. mogao zamijeniti neke od ključnih Googleovih apliakcija svojim inačicama. Da kineski proizvođač elektronike već uvelike radi na svom operativnom sustavu i jačanju ekosustava, dobro je poznato, ali je cijelo vrijeme držao pomalo otvorena vrata za povratak u Googleovo okrilje.

Kako vrijeme prolazi, u Huaweiju su shvatili da će se ipak morati osloniti na vlastite snage. Zato su počeli intenzivno poticati developere da razvijaju aplikacije u sklopu Huawei Media Services.

Prema ET Telecomu, Huawei potiče indijske developere da razviju alternative najpopularnijim Googleovim aplikacijama kao što su YouTube, Drive, Gmail, Maps i mnoge druge.

No, ono što iznenađuje je najava kako bi takve ključne aplikacije svjetlo dana mogle ugledati već prije kraja prosinca. Direktor Huawei i Honor Indija, Charles Peng, istaknuo je kako za krajnjeg korisnika neće biti nikakve primjetne razlike između aplikacija u Googleovom i Huaweijevom sustavu.

Kako bi to ostvarili, iz Huaweija su developerima ponudili i novčane poticaje, pa se govori o iznosima i do 17 tisuća dolara za programere koji su spremni integrirati svoje aplikacije u Huawei Media Services kako bi dobili izgled i korisničko iskustvo kakvo bi inače dobili na telefonima koji koriste Android.

Hoće li Huawei zaista u 2020. godinu ući sa vlastitim verzijama najpopularnijih aplikacija, ubrzo ćemo vidjeti. No, sigurno je da u Kini ništa ne prepuštaju slučaju pa bismo Huaweijeve aplikacije mogli vidjeti u praksi već na sljedećem Huaweijevom telefonu - P40, koji bi trebao ugledati svjetlo dana u ožujku 2020.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti