RECENZIJA: Huawei Mate 30 Pro – kineski adut vrhunskih performansi za kojim čeznemo

Huaweijev Mate 30 Pro vrhunski je uređaj, koji svojim performansama zaista ostavlja bez daha. No, nažalost, zasad nema informacija hoće li i kad biti dostupan u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 17.12.2019. / 09:37

Galerija

Nešto manje od tri mjeseca otkako je predstavljen u Münchenu dobili smo priliku testirati Huaweijev posljednji flagship - Mate 30 Pro. Zašto je toliko trebalo? Pa zato što se taj telefon zapravo i ne može kupiti u Europi, a hoće li se to promijeniti u budućnosti - nitko ne zna.

To ne znači da odmah treba prekrižiti i zaboraviti na Mate 30. Istina, zbog nesuglasica između Kine i SAD-a te stavljanja Huaweija na "crnu listu" tvrtki s kojima je otežano ili poslovanje, bilo je upitno uopće predstavljanje tog uređaja. Ali Mate 30 Pro ipak je predstavljen i moramo reći da se zaista radi o impresivnom uređaju.

Verzija koju smo mi imali u rukama napravljena je za kinesko tržište na kojem se veoma dobro prodaje. No to ne znači da u Hrvatskoj nije radio.

Zapravo možemo reći da je prava šteta što uređaj nije dostupan kod nas jer zaista se radi o vrhunskom uređaju, a evo i zašto.

Minimalistički dizajn za upečatljiv prvi dojam

Već na prvi pogled jasno je da su u Huaweiju velik naglasak stavili na minimalistički dizajn. S prednje strane uređaja smješten je 6,53-inčni zaslon s blago zaobljenim uglovima. Radi se o dobro poznatom zaslonu OLED Huawei Horizon, koji prikazuje 16,7 milijuna boja u FHD+ rezoluciji. Na vrhu zaslona primjetan je mali "zubić" koji "skriva" dvostruku selfie kameru (32 MP i 3D TOF kameru) koja ima opciju snimanja u HDR-u, ali i u panoramskom modu, pa za snimanje grupnih selfija više ne morate tražiti tko u grupi ima najdulje ruke.

Osobno nas je iznenadila Huaweijeva odluka da ukloni tipke za kontrolu glasnoće i na bočnoj strani ostavi samo tipku za uključivanje/isključivanje. To ne znači da ne možete kontrolirati glasnoću, već da morate naučiti kako upotrebljavati osjetljive bočne dijelove. Nakon malo vježbanja shvatili smo da to i nije tako loše rješenje, ali nam je prst, po navici, i dalje tražio tipku.

Stražnja strana, kao i prednja, presvučena je staklom (Gorilla Glass 6), a povezuje ih aluminijski okvir. Kombinacija stakla, aluminija i samog dizajna čini uređaj izuzetno skliskim. Čak i prilikom pažljivog baratanja njime dogodilo nam se da je jednostavno počeo kliziti iz ruke. Zato je silikonska zaštitna maska zasigurno nešto što bi svaki korisnik Mate 30 Pro morao imati, ako ne želi "loviti" telefon po zraku, podu, automobilu...

Na stražnjoj se strani smjestio i najprepoznatljiviji dio Mate 30 Pro - četverostruka kamera smještena u krug kojim su u Huaweiju željeli simulirati izgled leće fotoaparata. Jesu li u tome uspjeli, procijenite sami. Mi ćemo vam reći da se u tom "fotokrugu" nalaze 40 MP "filmska kamera", 40 MP "super osjetljiva" širokokutna kamera, 8 MP telefotokamera i 3D kamera zadužena za stvaranje dojma dubine na fotografijama. Kamere rade zasebno ili u kombinaciji (ovisno o tome koji način snimanja odaberete). A načina ima zaista puno. Uz već dobro poznate načine (poput portreta, noćnog, panoramskog, automatskog i ručnog), Huawei Mate 30 Pro dolazi i s nekim zanimljivim načinima poput dvostrukog snimanja koje istovremeno na ekranu pokazuje perspektivu dvije kamere i omogućuje da primjerice snimate govornika i prezentaciju koju prikazuje na platnu ili ekranu.

Nama se posebno svidjela mogućnost mjerenja veličine objekta ili osobe pomoću proširene stvarnosti. Ne možemo reći da su mjere baš uvijek 100 posto točne, ali ako nemate pri ruci metar, ova opcija može biti itekako dobrodošla. 

Zavirimo ispod "haube"

Iako je u slučaju pametnih telefona vanjština važna, još je važnije ono što skrivaju u sebi. Tako Huawei Mate 30 Pro dolazi s posljednjom verzijom Huaweijeva čipseta - Kirin 990 u kombinaciji s osmojezgrenim procesorom i to se osjeti. Telefon je izrazito brz i otvara aplikacije bez ikakvih problema. Gledanje videa ili igranje čak i zahtjevnijih mobilnih igara bilo je besprijekorno, za što je zadužen 16-jezgreni Mali G-76 čipset.

Naša je verzija bila opremljena s čak 8 GB radne memorije i 256 GB prostora za pohranu koji je moguće proširiti za još toliko pomoću NM SD kartice. Čak i ako vam se život vrti oko fotografija i videa, ova bi količina pohrane trebala biti dovoljna za barem godinu dana, ako ne i dulje.

Huawei Mate 30 Pro pogoni operativni sustav Android 10 i prepoznatljivo korisničko sučelje EUMUI10. Kad jednom uključite i postavite sve što sustav od vas traži, gotovo i nema razlike u korištenju u odnosu na druge Huaweijeve uređaje. A onda shvatite da vam nešto možda ipak nedostaje - Googleovi servisi.

Ovo je prvi Huaweijev uređaj koji ne dolazi s Googleovim servisima i to mu ne biste trebali pisati kao minus. Ako ste među onim korisnicima koji ne koriste Google i pokušavate ga izbjegavati, ovo je telefon koji bi vas mogao oduševiti. Da, u prvi tren tražite Play Store i Googleovu tražilicu, ali onda shvatite da postoji i cijeli svijet izvan Googlea. Za one koji ipak ne mogu bez Gmaila, jednostavno ga je postaviti u Huaweijevoj aplikaciji za poštu ili, ako ste malo napredniji korisnik, preuzeti Googleov paket aplikacija s interneta i instalirati ga na uređaj.

No mi smo odlučili tjedan dan pokušati funkcionirati bez Googlea. I da, može se. Za pristup omiljenim društvenim mrežama koristili smo internetski preglednik (iako je za očekivati da će se i one pojaviti u Huaweijevoj App galeriji), pretraživali smo pomoću Binga, pretraživača DuckDuckGo, a čak smo u Huawei App Gallery pronašli i omiljenu aplikaciju Dnevnik.hr kako bismo ostali informirani o tome što se događa u svijetu.

Kako se Huaweijev ekosustav bude popunjavao i drugim aplikacijama, bit će ga još jednostavnije koristiti.

Imali smo osjećaj da, upravo zato što nema Googleovih aplikacija ni dodatnih aplikacija koje zapravo ne koristimo, uređaj radi brže i bolje, a baterija traje dulje.

Dijelom je za to odgovorna i činjenica da baterija ima kapacitet od 4500 mAh i puni se u roku od jednog sata zahvaljujući punjaču SuperCharge.

Suza u oku, tuga u srcu...

Nakon tjedan dana druženja s tim ljubičastim ljepotanom morali smo ga vratiti. Nažalost, uređaj nije dostupan u Hrvatskoj i nije poznato hoće li i kad biti.

Šteta, jer radi se o zaista vrhunskom uređaju koji bi pronašao svoje mjesto na tržištu i među onim korisnicima koji radije biraju alternative nego Google, a takvih je, prema našem iskustvu, sve više.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti